równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
migacz56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lut 2012, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

równanie macierzowe

Post autor: migacz56 »

Wyznaczyć macierz odwrotną do macierzy \(\displaystyle{ A}\) a nastepnie macierz spełniającą równanie
\(\displaystyle{ A^{2} X=-B^{T}}\)

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}
-2 & 1 & 1 \\
1 & 0 & -2\\
0 & 0 & 1 \\
\end{array}\right]}\)


\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}
1 & -4 & 1 \\
\end{array}\right]}\)


-- 16 lut 2012, o 10:50 --



zrobilem to tak

\(\displaystyle{ X=-((A)^{-1})^{-2} \cdot B^{T}}\)

jest ok??
Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, o 11:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex], [/latex]. Poprawa wiadomości.
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

równanie macierzowe

Post autor: Freddy Eliot »

Dlaczego po przekształceniu \(\displaystyle{ X=-((A)^{-1})^{-2}*B^{T}}\) podnosisz macierz \(\displaystyle{ A}\) do potęgi \(\displaystyle{ -1?}\)
Macierz odwrotną masz znaleźć dodatkowo, ale nie ma to nic wspólnego z drugą częścią zadania.
migacz56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 lut 2012, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

równanie macierzowe

Post autor: migacz56 »

sorki mój błąd mialo być \(\displaystyle{ (A^{-1})^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ A^{-2}}\) a tak poza tym to dobrze jest?
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

równanie macierzowe

Post autor: Freddy Eliot »

Tak
ODPOWIEDZ