Wartości własne macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
roja02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 sty 2010, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Wartości własne macierzy

Post autor: roja02 »

Witam
Mam pytanko odnośnie wartości własnych macierzy. Mógłby mi to ktoś wyjaśnić? Jakieś wzory?
Na wiki znalazłem
... genvectors
w zakładce Worked example jest pokazane ale co to jest ta druga macierz o 1 kolumnie i 2 wierszach? Do czego ona jest ?
Proszę o pomoc z góry bardzo dziękuje
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wartości własne macierzy

Post autor: lukasz1804 »

Każda wartość własna \(\displaystyle{ \lambda}\) wraz z odpowiadającym jej wektorem własnym \(\displaystyle{ x}\) spełniają równanie \(\displaystyle{ Ax=\lambda x}\). To właśnie wektor własny jest zaprezentowany jako macierz jednokolumnowa.

Wartości własne macierzy wyznaczamy rozwiązując równanie wielomianowe \(\displaystyle{ \det(A-\lambda I)=0}\). Odpowiadające tym wartościom wektory własne znajdujemy rozwiązując układ równań liniowych postaci \(\displaystyle{ (A-\lambda I)x=0}\) (pochodzący od definicyjnego warunku \(\displaystyle{ Ax=\lambda x}\)).
ODPOWIEDZ