Witam
mam problem z ulatwieniem sobie rownania macierzowego:
macierze A i B maja wymiary 3x3, mam znalezc X w rownaniu:
\(\displaystyle{ A^{-1}X+ A-B^{-1}=A^{-1}(I-A)(I+A)}\)
po najprostszym przestawianiu wychodzi:
\(\displaystyle{ X=A[A^{-1}(I-A)(I+A)-A+B^{-1}]}\)
i teraz pytania(poniewaz nie wiem czy zabiegi ktore chce wykonac nie zmienia wyniku):
a) czy mogę opuścic nawias kwadratowy i od razu pomnozyc \(\displaystyle{ A \cdot A^{-1}}\) , czyli wstawic \(\displaystyle{ I}\)
b) czy jezeli chodzi o nawiasy \(\displaystyle{ (I-A)(I+A)}\) mogę pomnożyć każdą macierz z każdą? wyszloby \(\displaystyle{ I-A+A-A \cdot A}\) czyli \(\displaystyle{ I-A \cdot A}\)
jezeli a) i b) sa dobrze wyszloby wtedy:
\(\displaystyle{ X=I(I-A \cdot A)-A+B^{-1}}\)
jezeli mam gdzies blad, prosze mnie poprawic i ew. podac wskazowki
z gory dzieki i pozdrawiam!
równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 15 lut 2012, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
równanie macierzowe
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, o 20:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie macierzowe
Wszystko byłoby dobrze, gdybyś w a) zauważył, że czynnik \(\displaystyle{ A}\) należy pomnożyć przez każdy składnik sumy w nawiasie kwadratowym (zatem nie tylko przez \(\displaystyle{ a^{-1}(I-A)(I+A)}\), lecz także przez \(\displaystyle{ -A}\) oraz przez \(\displaystyle{ B^{-1}}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
równanie macierzowe
W równaniu:
\(\displaystyle{ X=A[A^{-1}(I-A)(I+A)-A+B^{-1}]}\)
mnożenie lewostronne przez macierz A odnosi się do całego nawiasu kwadratowego.
Powinno być:
\(\displaystyle{ X=I(I-A \cdot A)-A \cdot A+A \cdot B^{-1}= I-2A \cdot A+A \cdot B^{-1}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ X=A[A^{-1}(I-A)(I+A)-A+B^{-1}]}\)
mnożenie lewostronne przez macierz A odnosi się do całego nawiasu kwadratowego.
Powinno być:
\(\displaystyle{ X=I(I-A \cdot A)-A \cdot A+A \cdot B^{-1}= I-2A \cdot A+A \cdot B^{-1}}\)
Pozdrawiam.