Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 01:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: md
- Podziękował: 4 razy
Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
Jak wyznaczyć macierze B i X? Próbowałem zrobić odwrotność mnożenia macierzy tzn. podzieliłem wynikową macierz z mnożnikiem ale otrzymana macierz B(X) nie pasowała do rozwiązania. Późniejsze przemnożenie macierzy nie dawało wynikowej.
1)\(\displaystyle{ B \cdot \left[\begin{array}{ccc}-1&1&2\\1&1&0\\0&1&-1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}8&4&0\\4&8&4\end{array}\right]}\)
2)\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\0&-1&1\\0&0&1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}1&0&3\\0&2&-1\\0&0&1\end{array}\right]}\)
1)\(\displaystyle{ B \cdot \left[\begin{array}{ccc}-1&1&2\\1&1&0\\0&1&-1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}8&4&0\\4&8&4\end{array}\right]}\)
2)\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\0&-1&1\\0&0&1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}1&0&3\\0&2&-1\\0&0&1\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
\(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{ccc}8&4&0\\4&8&4\end{array}\right]\cdot \left[\begin{array}{ccc}-1&1&2\\1&1&0\\0&1&-1\end{array}\right]^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc}1&0&3\\0&2&-1\\0&0&1\end{array}\right]\cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\0&-1&1\\0&0&1\end{array}\right] ^{-1}}\)
Co dokładnie nie chce wyjść?
Q.
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc}1&0&3\\0&2&-1\\0&0&1\end{array}\right]\cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\0&-1&1\\0&0&1\end{array}\right] ^{-1}}\)
Co dokładnie nie chce wyjść?
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
Co to znaczy, że podzieliłeś wynikową macierz z mnożnikiem?1991Kamil pisze:Jak wyznaczyć macierze B i X? Próbowałem zrobić odwrotność mnożenia macierzy tzn. podzieliłem wynikową macierz z mnożnikiem ale otrzymana macierz B(X) nie pasowała do rozwiązania. Późniejsze przemnożenie macierzy nie dawało wynikowej.
1)\(\displaystyle{ B \cdot \left[\begin{array}{ccc}-1&1&2\\1&1&0\\0&1&-1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}8&4&0\\4&8&4\end{array}\right]}\)
2)\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\0&-1&1\\0&0&1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}1&0&3\\0&2&-1\\0&0&1\end{array}\right]}\)
Schemat:
\(\displaystyle{ B \cdot A = C \Rightarrow B \cdot A \cdot A^{-1} = C \cdot A^{-1} \Rightarrow B = C \cdot A^{-1}}\).
Żadnego dzielenia nie ma, wystarczy policzyć odpowiednią macierz odwrtoną i wymnożyc.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 01:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: md
- Podziękował: 4 razy
Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
Bo ja próbowałem dzielić te macierze, które ty pomnożyłeś. Macierz podniesiona do potęgi \(\displaystyle{ -1}\) to to samo co macierz transponowana (zamieniam wiersze z kolumnami)?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
W ogólności1991Kamil pisze: Macierz podniesiona do potęgi \(\displaystyle{ -1}\) to to samo co macierz transponowana (zamieniam wiersze z kolumnami)?
\(\displaystyle{ A^{-1} \neq A^{T}}\)
Chyba, że jest to
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 01:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: md
- Podziękował: 4 razy
Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
bemekw pisze:Co to znaczy, że podzieliłeś wynikową macierz z mnożnikiem?1991Kamil pisze:Jak wyznaczyć macierze B i X? Próbowałem zrobić odwrotność mnożenia macierzy tzn. podzieliłem wynikową macierz z mnożnikiem ale otrzymana macierz B(X) nie pasowała do rozwiązania. Późniejsze przemnożenie macierzy nie dawało wynikowej.
1)\(\displaystyle{ B \cdot \left[\begin{array}{ccc}-1&1&2\\1&1&0\\0&1&-1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}8&4&0\\4&8&4\end{array}\right]}\)
2)\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\0&-1&1\\0&0&1\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}1&0&3\\0&2&-1\\0&0&1\end{array}\right]}\)
Schemat:
\(\displaystyle{ B \cdot A = C \Rightarrow B \cdot A \cdot A^{-1} = C \cdot A^{-1} \Rightarrow B = C \cdot A^{-1}}\).
Żadnego dzielenia nie ma, wystarczy policzyć odpowiednią macierz odwrtoną i wymnożyc.
Bo ja próbowałem zrobić coś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}8&4&0\\4&8&4\end{array}\right] \setminus \left[\begin{array}{ccc}-1&1&2\\1&1&0\\0&1&-1\end{array}\right] = B}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 5 razy
Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
Ja bym śmiał wątpić, czy takie działanie jest wykonywalne.
A \(\displaystyle{ A^{-1}}\) to macierz odwrotna, a nie transponowana.
A \(\displaystyle{ A^{-1}}\) to macierz odwrotna, a nie transponowana.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, o 13:38 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 19 gru 2011, o 01:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: md
- Podziękował: 4 razy
Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
Czyli macierz mnożę przez \(\displaystyle{ -1}\)?
Co oznacza małe \(\displaystyle{ c}\)? Czy to jest jakaś trzecia macierz? To są własności transponowania macierzy.
\(\displaystyle{ (A + B) ^{T} = A ^{T} + B ^{T
(cA) ^{T} = c(A) ^{T}
(A ^{T} ) ^{T} = A}\)
Co oznacza małe \(\displaystyle{ c}\)? Czy to jest jakaś trzecia macierz? To są własności transponowania macierzy.
\(\displaystyle{ (A + B) ^{T} = A ^{T} + B ^{T
(cA) ^{T} = c(A) ^{T}
(A ^{T} ) ^{T} = A}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczyć macierz spełniającą równanie
Nie mnożysz przez \(\displaystyle{ -1}\) tyko wyznaczasz macierz odwrotną.
... yznaczanie
A \(\displaystyle{ c}\) to jest jakis skalar.
... yznaczanie
A \(\displaystyle{ c}\) to jest jakis skalar.