Dwie macierze
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Dwie macierze
1. Obliczyć niewiadomą y z układu równań (metodą Cramera bądź eliminacji)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+2y=4\\
3y+4z=6\\
5z+6x=0\\
7s+8t=0\\
x+y+z+s+t=2\end{cases}}\)
2. Obliczyć niewiadomą y z układu równań (metodą Cramera bądź eliminacji)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+3y+3z+3t=1\\
3x+y+3z+3t=1\\
3x+3y+z+3t=1\\
3x+3y+3z+t=1\end{cases}}\)
Proszę o pomoc, ponieważ kompletnie nie mam pomysłu jak rozwiązać te macierze
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+2y=4\\
3y+4z=6\\
5z+6x=0\\
7s+8t=0\\
x+y+z+s+t=2\end{cases}}\)
2. Obliczyć niewiadomą y z układu równań (metodą Cramera bądź eliminacji)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x+3y+3z+3t=1\\
3x+y+3z+3t=1\\
3x+3y+z+3t=1\\
3x+3y+3z+t=1\end{cases}}\)
Proszę o pomoc, ponieważ kompletnie nie mam pomysłu jak rozwiązać te macierze
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 22:56 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Dwie macierze
Zacznij od wpisania wszystkiego w macierz. Teraz szukamy jedynki do zerowania. gdzie tej jedynki szukamy?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Dwie macierze
Wiem jedynie tylko, że druga będzie wyglądała tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases}1+3+3+3=1\\
3+1+3+3=1\\
3+3+1+3=1\\
3+3+3+1=1\end{cases}}\)
Potem trzeba liczyć np. \(\displaystyle{ 1w \cdot (-3)+2w \rightarrow 2w}\) ???
\(\displaystyle{ \begin{cases}1+3+3+3=1\\
3+1+3+3=1\\
3+3+1+3=1\\
3+3+3+1=1\end{cases}}\)
Potem trzeba liczyć np. \(\displaystyle{ 1w \cdot (-3)+2w \rightarrow 2w}\) ???
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 23:32 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Dwie macierze
Rozwiązywania takich macierzy nikt mnie nie uczył. Potrafię zrobić prostsze, ale takich... nawet nie mam na czym się wzorować. W tym pierwszym nawet nie wiem jak wpisywać w macierz... Jakaś podpowiedź? Przydałby mi się jakiś pierwszy zrobiony krok, wtedy może bym to pociągnął dalej.
Dwie macierze
Na tych prostszychnawet nie mam na czym się wzorować.
W pierwszym. Ile jest zmiennych ? Tyle mamy kolumn
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Dwie macierze
Rozpatrywałem to, ale cóż z tego, że wiem ile będzie kolumn skoro nie wiem co w nich będzie.
No dobra, może krok po kroczku jakoś to rozwalę
W pierwszym jest 5 zmiennych, ale co z tego jak te zmienne nawet nie są pod sobą. Nie idzie z tego nic wstawić do macierzy, więc trzeba to jakoś przekształcić. Próbowałem wszystko obliczyć, ale wychodzą ujemne ułamki i chyba nie o to chodzi.
No dobra, może krok po kroczku jakoś to rozwalę
W pierwszym jest 5 zmiennych, ale co z tego jak te zmienne nawet nie są pod sobą. Nie idzie z tego nic wstawić do macierzy, więc trzeba to jakoś przekształcić. Próbowałem wszystko obliczyć, ale wychodzą ujemne ułamki i chyba nie o to chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Dwie macierze
Czyli wychodzi nam taka macierz:
\(\displaystyle{ \begin{cases}1 2 0 0 0 = 4\\
0 3 4 0 0 = 6\\
0 0 5 6 0 = 0\\
0 0 0 7 8 = 0\\
1 1 1 1 1 = 2\end{cases}}\)
I teraz jedziemy z Laplace'a czy to od razu da się obliczyć Cramerem bo w sumie na upartego da radę.
\(\displaystyle{ \begin{cases}1 2 0 0 0 = 4\\
0 3 4 0 0 = 6\\
0 0 5 6 0 = 0\\
0 0 0 7 8 = 0\\
1 1 1 1 1 = 2\end{cases}}\)
I teraz jedziemy z Laplace'a czy to od razu da się obliczyć Cramerem bo w sumie na upartego da radę.