Obliczyć wyznaczniki

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
1991Kamil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 19 gru 2011, o 01:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: md
Podziękował: 4 razy

Obliczyć wyznaczniki

Post autor: 1991Kamil »

Mam dwa zadanka z wyznaczników macierzy, przy których mam mały problem. Nie za bardzo wiem jak mam się do nich zabrać. Obliczając wyznaczniki mnożymy na skos liczby. A co mam zrobić z zerami? Pominąć? \(\displaystyle{ \cos x}\) i \(\displaystyle{ \sin x}\) będzie tutaj w której ćwiartce?


1) \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}\cos x&0&0&0&\sin x\\0&0&2&i&2\\-\sin x&0&0&0&\cos x\\0&0&i&0&i\\0&10&0&1&0\end{array}\right|}\)


2) \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}0&0&i&0&1\\0&0&0&0&10\\0&0&2&i&0\\ \cos x&-\sin x&0&0&0\\ \sin x& \cos x&2&i&0\end{array}\right|}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 22:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Obliczyć wyznaczniki

Post autor: ares41 »

1) Rozwinięcie względem drugiej kolumny
2) Rozwinięcie względem drugiego wiersza.
ODPOWIEDZ