Witam, Jeśli komuś się trochę nudzi, prosiłbym bym o zrobienie tego zadanka, ja nie mam na nie pomysłu.
Ps. Mile widziane wytłumaczenie "po ludzku" jak to zrobić.
4. Przekształcenie liniowe F : R3 -> M3 spełnia f(0, 1, 2) = (0, -1, -2) , f (1, 1, 3) = (0, 0, 0) , f(2, 1, 2) (2,1,2). Obliczyć f^(100)(1, 2, 3).
Obliczyć f(do 100 potegi) gdy odwzorowanie spełnia warunk
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Obliczyć f(do 100 potegi) gdy odwzorowanie spełnia warunk
Oznaczmy \(\displaystyle{ x=(0,1,2)}\), \(\displaystyle{ y=(1,1,3)}\), \(\displaystyle{ z=(2,1,2)}\)
Mamy wówczas: \(\displaystyle{ f(x)=-x}\), \(\displaystyle{ f(y)=0}\), \(\displaystyle{ f(z)=z}\)
Co więcej \(\displaystyle{ (1,2,3)=2x-y+z}\)
Z liniowości \(\displaystyle{ f((1,2,3))=f(2x-y+z)=2f(x)-f(y)+f(z)}\)
Stąd \(\displaystyle{ f^{100}\big((1,2,3)\big)=2f^{100}(x)-f^{100}(y)+f^{100}(z)=2x+z=(2,5,6)}\)
...i chwacit...
Mamy wówczas: \(\displaystyle{ f(x)=-x}\), \(\displaystyle{ f(y)=0}\), \(\displaystyle{ f(z)=z}\)
Co więcej \(\displaystyle{ (1,2,3)=2x-y+z}\)
Z liniowości \(\displaystyle{ f((1,2,3))=f(2x-y+z)=2f(x)-f(y)+f(z)}\)
Stąd \(\displaystyle{ f^{100}\big((1,2,3)\big)=2f^{100}(x)-f^{100}(y)+f^{100}(z)=2x+z=(2,5,6)}\)
...i chwacit...
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wołomin
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3 razy
Obliczyć f(do 100 potegi) gdy odwzorowanie spełnia warunk
Jeszcze mam dwa pytania:
1. Nie rozumiem skąd się wzieło równanie w trzeciej linijce i co ono prezentuje
2. My to mieliśmy zrobić posługując się wartościami własnymi, potrafiłby by ktoś zrobić to w ten sposób?
Za odpowiedź którą już dostałem, wielkie dzięki
1. Nie rozumiem skąd się wzieło równanie w trzeciej linijce i co ono prezentuje
2. My to mieliśmy zrobić posługując się wartościami własnymi, potrafiłby by ktoś zrobić to w ten sposób?
Za odpowiedź którą już dostałem, wielkie dzięki