Metoda Gaussa - Seidela

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Perfekcjonista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 9 lut 2012, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podole
Podziękował: 2 razy

Metoda Gaussa - Seidela

Post autor: Perfekcjonista »

Pierwszy raz zetknąłem się z macierzami podczas tego artykułu :

Kod: Zaznacz cały

http://www.algorytm.org/procedury-numeryczne/metoda-gaussa-seidela.html
Rozumiem wszytko aż do przykładu do momentu :
Obliczmy pierwszą iterację metody, według przytoczonego na początku wzoru:
x11 = 7,5 + 0,25x20 + 0,05x30 - 0,5x40
x11= 7,5
x21 = 0 + 0,2x11 + 0,4x40
x21 = 1,5
Nie rozumiem dlaczego \(\displaystyle{ 0+0.2x _{1} ^{1} +0.4x _{4} ^{0}}\) daje \(\displaystyle{ 1.5}\). Może mi ktoś wytłumaczyć skąd taki wynik ?


Pośpieszyłem się z tym postem, w między czasie sam się połapałem o co chodzi.-- 14 lut 2012, o 19:26 --Mam kolejny problem z tą samą metodą.Napisałem program obliczający funkcje wg schematu na stronie podanej powyżej, niby działa jak należy zwraca prawidłowy wynik dla równań z przykładu.Niestety jednak program rozkłada się na układach które potrafię policzyć w pamięci.Być może nie potrafię dobrać odpowiedniej ilości iteracji.Na jakiej podstawie mam to robić?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 20:29 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ