Wartości parametru dla których macierz jest diagonalizowalna
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wartości parametru dla których macierz jest diagonalizowalna
Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać takie zadanie?
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ a \in R}\) , dla których macierz \(\displaystyle{ A= \[ \left( \begin{array}{ccc}
0 & 0 & 1- a^{2} \\
1 & 0 & 1+ a^{2} \\
0 & 1 & -1 \end{array} \right)\]}\) jest diagonalizowalna?
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ a \in R}\) , dla których macierz \(\displaystyle{ A= \[ \left( \begin{array}{ccc}
0 & 0 & 1- a^{2} \\
1 & 0 & 1+ a^{2} \\
0 & 1 & -1 \end{array} \right)\]}\) jest diagonalizowalna?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wartości parametru dla których macierz jest diagonalizowalna
Jeśli jest podobna do macierzy diagonalnej lub jesli wielomian charakterystyczny ma 3 pierwiastki , i dla każdej wartości własnej możemy wybrać tyle wektorów własnych ile wynosi krotność tej wartości jaki pierwiastka wielomianu.
Wartości parametru dla których macierz jest diagonalizowalna
No ok. To policz np wielomian charakterystyczny tej macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wartości parametru dla których macierz jest diagonalizowalna
\(\displaystyle{ -\lambda ^{3} -\lambda ^{2} +(1+a ^{2})\lambda+1-a ^{2} =0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wartości parametru dla których macierz jest diagonalizowalna
charlesmat - wielomian wyszedł paskudny, więc z praktycznego punktu widzenia są dwie opcje: albo jest totalna mogiła, albo przypadkiem ten wielomian ma jakiś sensowny pierwiastek.
Na szczęście zachodzi opcja druga - wielomian da się zapisać jako:
\(\displaystyle{ -(\lambda - (a-1)) ( \lambda^2 +a\lambda -a-1)}\)
Wystarczy teraz przeprowadzić dyskusję rozwiązań:
- najpierw sprawdź kiedy \(\displaystyle{ a-1}\) jest pierwiastkiem trójmianu z prawej i wtedy na pewno da się ręcznie sprawdzić diagonalizowalność (bo takich \(\displaystyle{ a}\) wyjdą co najwyżej dwa);
- dla pozostałych \(\displaystyle{ a}\) sprawdź kiedy trójmian ma dwa pierwiastki (wtedy na pewno jest ok), kiedy nie ma w ogóle pierwiastków (wtedy na pewno jest nie ok) oraz kiedy ma pierwiastek podwójny (wtedy trzeba sprawdzić ręcznie).
Q.
Na szczęście zachodzi opcja druga - wielomian da się zapisać jako:
\(\displaystyle{ -(\lambda - (a-1)) ( \lambda^2 +a\lambda -a-1)}\)
Wystarczy teraz przeprowadzić dyskusję rozwiązań:
- najpierw sprawdź kiedy \(\displaystyle{ a-1}\) jest pierwiastkiem trójmianu z prawej i wtedy na pewno da się ręcznie sprawdzić diagonalizowalność (bo takich \(\displaystyle{ a}\) wyjdą co najwyżej dwa);
- dla pozostałych \(\displaystyle{ a}\) sprawdź kiedy trójmian ma dwa pierwiastki (wtedy na pewno jest ok), kiedy nie ma w ogóle pierwiastków (wtedy na pewno jest nie ok) oraz kiedy ma pierwiastek podwójny (wtedy trzeba sprawdzić ręcznie).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Wartości parametru dla których macierz jest diagonalizowalna
Ok, dziękuję. Jeśli chodzi o ten pierwiastek wielomianu to zgadłeś go a później dzieliłeś wielomian?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wartości parametru dla których macierz jest diagonalizowalna
Dokładnie tak. Zgadywanie zacząłem od liczb postaci \(\displaystyle{ \pm 1 \pm a}\), bo to coś w rodzaju "dzielników wyrazów wolnego". No i udało się trafić .
Q.
Q.