rząd macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
alfa123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

rząd macierzy

Post autor: alfa123 »

Czy dla macierzy kwadratowych \(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ B}\) stopnia \(\displaystyle{ n}\) prawdą jest, że:
\(\displaystyle{ rz(A-B)=rz(A)-rz(B)}\)?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

rząd macierzy

Post autor: »

Wskazówka: rozważ macierz jednostkową i dwukrotność macierzy jednostkowej.

Q.
alfa123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

rząd macierzy

Post autor: alfa123 »

A jak wezmę taki kontrprzykład:
\(\displaystyle{ rz\left( \left[\begin{array}{ccc}1&2\\3&4\end{array}\right]-\left[\begin{array}{ccc}5&1\\2&3\end{array}\right]\right) =rz\left[\begin{array}{ccc}-4&1\\1&1\end{array}\right]=2 \neq\\ \neq0=2-2=rz\left( \left[\begin{array}{ccc}1&2\\3&4\end{array}\right]-\left[\begin{array}{ccc}5&1\\2&3\end{array}\right]\right)}\)
Czy to prawda, że teza jest nieprawdziwa?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 10:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Łam długie linie.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

rząd macierzy

Post autor: »

Tak, to również dobry kontrprzykład, chociaż mój był chyba prostszy ;).

Q.
alfa123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

rząd macierzy

Post autor: alfa123 »

dziękuje;)
ODPOWIEDZ