Dany jest układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+4=0 \\ ax+by+c=0 \end{cases}.}\)
Sprawdź czy istnieje \(\displaystyle{ a,b,c}\), które daje rozwiązanie układu równań.
Uklad równań
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 11 lut 2012, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wypizdow
- Podziękował: 1 raz
Uklad równań
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, o 00:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 5 razy
Uklad równań
Mamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2y = -4 \\ ax + by = -c \end{cases}}\)
Obliczamy wyznacznik główny macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\a&b\end{array}\right]}\)
Żeby układ nie był sprzeczny, wyznacznik tej macierzy musi być różny od zera, tj:
\(\displaystyle{ b - 2a \neq 0 \Rightarrow b \neq 2a}\)
Czyli układ jest sprzeczny wtw, gdy \(\displaystyle{ b = 2a}\). Dla pozostałych parametrów układ jest oznaczy (ma dokładnie jedno rozwiązanie) lub jest nieoznaczony(ma wiele rozwiązań)
Jeżeli układ ma mieć dokładnie jedno rozwiązanie, należy przeprowadzić kilka dodatkowych operacji:
\(\displaystyle{ W_y = \left[\begin{array}{cc}1&-4\\a&c\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ W_y \neq 0 \Rightarrow c + 4a \neq 0 \Rightarrow c \neq -4}\)
\(\displaystyle{ W_x = \left[\begin{array}{cc}-4&2\\c&b\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ W_x \neq 0 \Rightarrow -4b - 2c \neq 0 \Rightarrow b \neq -0,5c}\)
Tak więc zbiór trójek \(\displaystyle{ \{ \langle a,b,c \rangle \in \mathbb{R}^3 | b \neq 2a \wedge c \neq -4a \wedge b \neq -0,5c \}}\) jest zbiorem takich \(\displaystyle{ a,b,c}\) dla których układ ma jednoznaczne rozwiąznie.
Uwaga: chyba nie zrozumialem również treści - jeśli chodzi o to, żeby znaleźć takie \(\displaystyle{ a,b,c}\) żeby jednocześnie te liczby były rozwiązaniem układu? Jeśli tak, to układamy teraz kolejne układy rówań:
\(\displaystyle{ \frac{W_y}{W} = b}\)
\(\displaystyle{ \frac{W_x}{W} = a}\)
tj:
\(\displaystyle{ \frac{c + 4a}{b - 2a} = b}\)
\(\displaystyle{ \frac{-4b - 2c}{b - 2a} = a}\)
Przy czym należy pamiętać, że \(\displaystyle{ b \neq 2a}\) oraz \(\displaystyle{ a,b \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2y = -4 \\ ax + by = -c \end{cases}}\)
Obliczamy wyznacznik główny macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\a&b\end{array}\right]}\)
Żeby układ nie był sprzeczny, wyznacznik tej macierzy musi być różny od zera, tj:
\(\displaystyle{ b - 2a \neq 0 \Rightarrow b \neq 2a}\)
Czyli układ jest sprzeczny wtw, gdy \(\displaystyle{ b = 2a}\). Dla pozostałych parametrów układ jest oznaczy (ma dokładnie jedno rozwiązanie) lub jest nieoznaczony(ma wiele rozwiązań)
Jeżeli układ ma mieć dokładnie jedno rozwiązanie, należy przeprowadzić kilka dodatkowych operacji:
\(\displaystyle{ W_y = \left[\begin{array}{cc}1&-4\\a&c\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ W_y \neq 0 \Rightarrow c + 4a \neq 0 \Rightarrow c \neq -4}\)
\(\displaystyle{ W_x = \left[\begin{array}{cc}-4&2\\c&b\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ W_x \neq 0 \Rightarrow -4b - 2c \neq 0 \Rightarrow b \neq -0,5c}\)
Tak więc zbiór trójek \(\displaystyle{ \{ \langle a,b,c \rangle \in \mathbb{R}^3 | b \neq 2a \wedge c \neq -4a \wedge b \neq -0,5c \}}\) jest zbiorem takich \(\displaystyle{ a,b,c}\) dla których układ ma jednoznaczne rozwiąznie.
Uwaga: chyba nie zrozumialem również treści - jeśli chodzi o to, żeby znaleźć takie \(\displaystyle{ a,b,c}\) żeby jednocześnie te liczby były rozwiązaniem układu? Jeśli tak, to układamy teraz kolejne układy rówań:
\(\displaystyle{ \frac{W_y}{W} = b}\)
\(\displaystyle{ \frac{W_x}{W} = a}\)
tj:
\(\displaystyle{ \frac{c + 4a}{b - 2a} = b}\)
\(\displaystyle{ \frac{-4b - 2c}{b - 2a} = a}\)
Przy czym należy pamiętać, że \(\displaystyle{ b \neq 2a}\) oraz \(\displaystyle{ a,b \neq 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
Uklad równań
Mamy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2y = -4 \\ ax + by = -c \end{cases}}\)
Jeżeli :
\(\displaystyle{ W \neq 0}\) układ jest oznaczony i ma jedno rozwiązanie.
Jeżeli: \(\displaystyle{ W=0 \ i \ W_x=0 \ i \ W_y=0}\) układ jest nieoznaczony i ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Jeżeli: \(\displaystyle{ W=0 \ i \ (W_x \neq 0 \ lub \ W_y \neq 0)}\) układ nie ma rozwiązań (jest sprzeczny).
\(\displaystyle{ W=\left[\begin{array}{cc}1&2\\a&b\end{array}\right]=b-2a}\)
\(\displaystyle{ W_x=\left[\begin{array}{cc}-4&2\\-c&b\end{array}\right]=-4b+2c}\)
\(\displaystyle{ W_y=\left[\begin{array}{cc}1&-4\\a&-c\end{array}\right]=-c+4a}\)
1. \(\displaystyle{ W \neq 0 \Leftrightarrow b \neq 2a}\) układ jest oznaczony.(ma jedno rozwiązanie).
2.W=0 czyli b=2a
\(\displaystyle{ W_x=-8a+2c \ \ \ W_y=4a-c \\
\ \ \ \ \ \ \ W_x=0 \Leftrightarrow c=4a \ \ W_y=0 \Leftrightarrow c=4a}\)
Czyli gdy b=2a i c=4a układ ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Gdy b=2a i \(\displaystyle{ c \neq 4a}\) układ jest sprzeczny.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + 2y = -4 \\ ax + by = -c \end{cases}}\)
Jeżeli :
\(\displaystyle{ W \neq 0}\) układ jest oznaczony i ma jedno rozwiązanie.
Jeżeli: \(\displaystyle{ W=0 \ i \ W_x=0 \ i \ W_y=0}\) układ jest nieoznaczony i ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Jeżeli: \(\displaystyle{ W=0 \ i \ (W_x \neq 0 \ lub \ W_y \neq 0)}\) układ nie ma rozwiązań (jest sprzeczny).
\(\displaystyle{ W=\left[\begin{array}{cc}1&2\\a&b\end{array}\right]=b-2a}\)
\(\displaystyle{ W_x=\left[\begin{array}{cc}-4&2\\-c&b\end{array}\right]=-4b+2c}\)
\(\displaystyle{ W_y=\left[\begin{array}{cc}1&-4\\a&-c\end{array}\right]=-c+4a}\)
1. \(\displaystyle{ W \neq 0 \Leftrightarrow b \neq 2a}\) układ jest oznaczony.(ma jedno rozwiązanie).
2.W=0 czyli b=2a
\(\displaystyle{ W_x=-8a+2c \ \ \ W_y=4a-c \\
\ \ \ \ \ \ \ W_x=0 \Leftrightarrow c=4a \ \ W_y=0 \Leftrightarrow c=4a}\)
Czyli gdy b=2a i c=4a układ ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Gdy b=2a i \(\displaystyle{ c \neq 4a}\) układ jest sprzeczny.
Pozdrawiam.