Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&4\\2&-1&1&8\\-1&-1&2&5 \end{bmatrix}}\)
zeruje pierwsza kolumne:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&4\\0&-3&-1&0\\0&0&3&9\end{bmatrix}}\)
no i tu się gubie. wynik powinien być x=2 y=-1 z=3
dzielę wiersz2 przez minus 3 i wiersz 3 przez 3
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&4\\0&1&0,3&0\\0&0&1&3\end{bmatrix}}\)
tak dla pewnosci, chodzi o to zeby wyzerować pierwszą kolumne i stworzyć przekątną z jedynek?
Eliminacja Gaussa.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 5 razy
Eliminacja Gaussa.
Uwaga 1: \(\displaystyle{ 1 : 3 = \frac{1}{3} \neq 0,3}\)
Chodzi o to, żeby doprowadzić macierz do postaci trójkątnej górnej (oraz żeby wyzerować przy okazji jak najwięc wierszy od dołu, oraz zmiennych)
Możesz więce jeszcze trochę uprościć:
\(\displaystyle{ w_1 := w_1 - w_3}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&0&1\\0&1&\frac{1}{3}&0\\0&0&1&3\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ w_2 := w_2 - \frac{w_3}{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&0&1\\0&1&0&-1\\0&0&1&3\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ w_1 := w_1 - w_2}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0&2\\0&1&0&-1\\0&0&1&3\end{bmatrix}}\)
wynik (jak na tacy):
\(\displaystyle{ z = 3}\)
\(\displaystyle{ y = -1}\)
\(\displaystyle{ x = 2}\)
Czyli zgodnie z odpowiedzią
Teraz rozwiązanie widać jak na tacy
Chodzi o to, żeby doprowadzić macierz do postaci trójkątnej górnej (oraz żeby wyzerować przy okazji jak najwięc wierszy od dołu, oraz zmiennych)
Możesz więce jeszcze trochę uprościć:
\(\displaystyle{ w_1 := w_1 - w_3}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&0&1\\0&1&\frac{1}{3}&0\\0&0&1&3\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ w_2 := w_2 - \frac{w_3}{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&0&1\\0&1&0&-1\\0&0&1&3\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ w_1 := w_1 - w_2}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0&2\\0&1&0&-1\\0&0&1&3\end{bmatrix}}\)
wynik (jak na tacy):
\(\displaystyle{ z = 3}\)
\(\displaystyle{ y = -1}\)
\(\displaystyle{ x = 2}\)
Czyli zgodnie z odpowiedzią
Teraz rozwiązanie widać jak na tacy
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Eliminacja Gaussa.
dzięki za odpowiedz.
postać trójkątna górna to ta? :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&0\\1&0\end{bmatrix}}\)
a jak sie zachować w przypadku macierzy 4x4 ?
a jak zrobiłeś ze wiersz 1 to : 1 1 0 1?
postać trójkątna górna to ta? :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&0\\1&0\end{bmatrix}}\)
a jak sie zachować w przypadku macierzy 4x4 ?
a jak zrobiłeś ze wiersz 1 to : 1 1 0 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 5 razy
Eliminacja Gaussa.
Nie, postać trójkątna to taka, że na przekątnej i nad ma elementy niezerowe, a pod zerowe, tjkonrad18m pisze:dzięki za odpowiedz.
postać trójkątna górna to ta? :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&0\\1&0\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x&x&x\\0&x&x\\0&0&x\end{bmatrix}}\)
Uwaga: eliminacja Gaussa nie doprowadza do pełnej postaci trójkątnej górnej, gdyż jak napisałem - przydatne jest wyzerowanie jak najwięcej wierszy od dołu (czyli taka postać schodkowa). Przydatne jest doprowadzenie do jedynek na przekątnej oraz do jak największej liczby zer również nad przekątną.
Tak samo. Schemat jest ten sam.konrad18m pisze: a jak sie zachować w przypadku macierzy 4x4 ?
napisane jest nad macierzą: \(\displaystyle{ w_1 := w_1 - w_3}\) Czyli w ostatniej macierzy co Ty otrzymałeś, odjąłem od pierwszego trzeci wiersz.konrad18m pisze:a jak zrobiłeś ze wiersz 1 to : 1 1 0 1?