Układ równań metodą Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gaulina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 lut 2012, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorze

Układ równań metodą Gaussa

Post autor: gaulina »

Witam! mam problem z zadaniem i proszę o jego rozwiązanie, byłabym bardzo wdzięczna.
treść: Metodą Gaussa znaleźć rozwiązanie ogólne i jedno rozwiązanie szczegółowe układu równań, a następnie wyznaczyć fundamentalny układ równań.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x{1} + 2x{2} + 4x{3} - 3x{4} = 0\\
3x{1} + 5x{2} + 6x{3} - 4x{4} = 0\\
4x{1} + 5x{2} - 2x{3} + 3x{3} = 0\\
3x{1} + 8x{2} -24x{3} - 19x{4} = 0 \end{array}}\)
miodzio1988

Układ równań metodą Gaussa

Post autor: miodzio1988 »

Rozwiązania nie będzie.Jaki masz problem z tym zadaniem?
gaulina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 lut 2012, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorze

Układ równań metodą Gaussa

Post autor: gaulina »

generalnie to z wszystkim, nie wiem nawet jak to zacząć. Gdybyś napisał mi chociaż jak po kolei to zrobić, byłabym bardzo wdzięczna. Szukałam w innych tematach, ale jakoś nie bardzo mi to pomogło.
marines27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 27 lis 2011, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 11 razy

Układ równań metodą Gaussa

Post autor: marines27 »

Są 4 niewiadome i 4 równania. Powinno być proste. Proponuję macierze. Potrafisz>?-- 9 lut 2012, o 18:11 --Układ ma nieskończenie wiele rozwiązań. Szczerze to nie chce mi się liczyć ale polecam:
gaulina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 lut 2012, o 17:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorze

Układ równań metodą Gaussa

Post autor: gaulina »

no niby potrafię, muszę wyzerować ostatni wiersz, tak?
marines27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 27 lis 2011, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 11 razy

Układ równań metodą Gaussa

Post autor: marines27 »

tak rozwiązań będzie nieskończenie wiele gdy się wyzerują
ODPOWIEDZ