Rzut ortogonalny wektora (macierz)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Dividee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 paź 2011, o 09:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 16 razy

Rzut ortogonalny wektora (macierz)

Post autor: Dividee »

Witam
Iloczyn skalarny określono wzorem \(\displaystyle{ s([a_{ij}],[b_{ij}]) = \sum_{i=1}^{3} \sum_{i=1}^{3} a_{ij}b_{ij}}\)
Wyznacz rzut ortogonalny wektora \(\displaystyle{ u = \begin{bmatrix} 0&0&3\\0&2&0\\1&0&0\end{bmatrix}}\)
na podprzestrzen \(\displaystyle{ V = {A \in R^{3x3} : A = A^{T} }.}\)
Nie wiem jak tutaj wyznaczyć bazę ortogonalną przestrzeni.
ODPOWIEDZ