równanie z parametrem macierz 3x2

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
arjadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 lut 2012, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Przyrów

równanie z parametrem macierz 3x2

Post autor: arjadna »

Proszę o rozwiązanie zadania gdyż jutro mam egzamin, a ostatnio to było i nikt nie dał rady...
Dla jakiego \(\displaystyle{ a}\) układ:
\(\displaystyle{ x+2y=a+2\\
(a+1)x+3ay=3a+6\\
3x-y=5\\}\)

ma dokładnie jedno rozwiązanie.

Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 8 lut 2012, o 16:45 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

równanie z parametrem macierz 3x2

Post autor: JankoS »

Można tak. Z pierwszego i trzeciego równania wyznaczyć wartości x, y. Podstawić je do drugiego i wyznaczyć a dla którego to (drugie) równanie ma jedno rozwiązanie.
ODPOWIEDZ