układ równań z parametrem metodą macierzową

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wojteks90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2 sie 2011, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Pysznica
Podziękował: 3 razy

układ równań z parametrem metodą macierzową

Post autor: wojteks90 »

Witam.

Mam problem z rozwiązaniem układu równań metodą macierzową

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&2&-8\\-1&-1&3\\-4&p&16\end{array}\right]}\)=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\0\\0\end{array}\right]}\)

po przekształceniu metoda Gaussa otrzymuje coś takiego:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&0\\0&0&1\\0&p-4&0\end{array}\right]}\)=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\0\\0\end{array}\right]}\)

i tu zaczyna się problem... dla jakich wartości parametru p układ jest oznaczony, nieoznaczony, ma nieskończenie wiele rozwiązań.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

układ równań z parametrem metodą macierzową

Post autor: JankoS »

Jeżeli \(\displaystyle{ p=4}\), to układ nieoznaczony, w pozostałych przypadkach - sprzeczny.
ODPOWIEDZ