rozwiązać równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
FunTastic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 25 paź 2009, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: elblag
Podziękował: 17 razy

rozwiązać równanie macierzowe

Post autor: FunTastic »

Witam mam pytanie jak rozwiązać równanie macierzowe:


\(\displaystyle{ X \cdot A=6B}\)
Nie ma potrzeby chyba pisać składowych macieży bo umiem obliczać \(\displaystyle{ A ^{-1}}\) czy też \(\displaystyle{ A ^{T}}\)
Chodzi mi o to jak będzie to równanie wyglądać i czy 6 w równaniu ma znaczenie, czy mogę od razu macierz B wymnożyć.

Według mnie powinno to wyglądać w ten sposób:
\(\displaystyle{ XAA ^{-1}=6B \cdot A ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=6BA ^{-1}}\)
Proszę o naprowadzenie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

rozwiązać równanie macierzowe

Post autor: »

Jeśli pytasz o to czy masz najpierw wymnożyć \(\displaystyle{ B}\) przez \(\displaystyle{ 6}\), a potem pomnożyć \(\displaystyle{ 6B}\) przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\); czy też raczej najpierw pomnożyć \(\displaystyle{ B}\) przez \(\displaystyle{ A^{-1}}\), a potem wynik domnożyć przez sześć - to jest to absolutnie wszystko jedno.

Q.
ODPOWIEDZ