macierz dowód

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ct985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 13 paź 2011, o 20:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 71 razy

macierz dowód

Post autor: ct985 »

Wykaż że jeśli \(\displaystyle{ A=[a_{ij}] \in M_{3 \times 3}(R)}\) jest niezerową macierzą spełniającą warunek \(\displaystyle{ a_{ij}= - a_{ji}}\) dla każdego i,j to rząd macierzy A jest równy 2.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

macierz dowód

Post autor: bartek118 »

Zauważ, że jak policzysz wtedy wyznacznik z Sarrusa, to \(\displaystyle{ \mbox{det}A=0}\). Zatem \(\displaystyle{ \mbox{rank}A \le 2}\). Teraz wystarczy tylko znaleźć niezerowy minor 2x2.
ODPOWIEDZ