optymalizacja całki

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jacek_ns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 17 razy

optymalizacja całki

Post autor: jacek_ns »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-u&1\\-a&0\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ x=\left[\begin{array}{cc} x_{1} \\x_{2}\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ x' = Ax}\)

\(\displaystyle{ x_{0}=\left[\begin{array}{cc} 0 \\1\end{array}\right]}\)

u - parametr
a - ustalone, \(\displaystyle{ a>0}\)

Dla jakiego u całka
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{\infty} x_{2}^{2}dt}\)
osiąga najmniejszą wartość?
ODPOWIEDZ