\(\displaystyle{ \left( X \cdot\begin{bmatrix} 1&-2\\3&1\end{bmatrix} -2 \begin{bmatrix} 1&2\\-1&0\\0&1\end{bmatrix} \right)^T = \begin{bmatrix} 2&1&-1\\0&-1&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 1&-1&0\\0&1&1\\-1&0&1\end{bmatrix}}\)
Pomoże ktoś jak poradzić sobie z tym?
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 20:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Równanie macierzowe
Wymnóż to co masz po prawej stronie, następnie zrób transpozycję stronami (po prawo będzie transpozycja transpozycji, czyli po prostku zniknie T, a po prawo zrobi się transpozycja), następnie tą macierz która przed sobą ma 2 (ta z lewej strony) przerzuć na prawo. Później znajdź odwrotność tej małej kwadratowej, która jest przy X i przemnóż stronami i gotowe.