Zbadać liczbę podanego układu z w zależności od parametru p:

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kokoloko23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 5 lut 2012, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Zbadać liczbę podanego układu z w zależności od parametru p:

Post autor: kokoloko23 »

Zbadać liczbę podanego układu z w zależności od parametru p:


\(\displaystyle{ \begin{cases}px-2y -z=p \\-y+2z= -1 \\ -x + pz=1 \end{cases}}\)

Dla p=2 wyznaczyć "z" stosując wzory Cramera.


Więc zrobiłem z tego macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-2&-1|& 2\\0&-1&2|&-1\\ -1&0&1|&1 \end{bmatrix}}\)

Wyliczyłem detA=-6, detA1=-8 oraz detA2=3 co dało mi mozliwość wyliczenia x=4/3, y=-1/2, z=-2

O to chodzi w tym zadaniu?
hawaj92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 sty 2012, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Zbadać liczbę podanego układu z w zależności od parametru p:

Post autor: hawaj92 »

jeżeli chodzi o podanie liczby rozwiązań tego układu względem parametru to musisz to zrobić przy użyciu rzędu macierzy. Jeżeli ta wskazówka jest niewystarczająca mogę to rozwinąć.
pozdrawiam.
kokoloko23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 5 lut 2012, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

Zbadać liczbę podanego układu z w zależności od parametru p:

Post autor: kokoloko23 »

Proszę o rozwinięcie i rozwiązanie, bo nie rozumiem tego ;/
hawaj92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 sty 2012, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Zbadać liczbę podanego układu z w zależności od parametru p:

Post autor: hawaj92 »

\(\displaystyle{ detA=-p^{2}+2p+5 \neq 0 \Rightarrow}\) po rozwiązaniu prostego równania wynika, że\(\displaystyle{ p _{1} \neq 1+ \sqrt{6}, p_{2} \neq 1-\sqrt{6}}\) Rząd macierzy jest równy 3, macierz dopełnień również ma rząd 3, ponieważ dopełnienie nie tworzy nowego wymiaru, wniosek układ nigdy nie jest sprzeczny. Może być oznaczony, bądź nieoznaczony.
Rząd macierzy równa się liczbie niewiadomych dla liczb rzeczywistych-{p1,p2} i jest oznaczony, dla p1 i p2 układ ma rząd mniejszy np. 2 i przez to układ bd miał nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od parametru, układ nigdy nie jest sprzeczny.


z drugą częścią zadania dasz sobie rade ;p
ODPOWIEDZ