Rzut w kierunku wektora

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kazafin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 27 maja 2007, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy

Rzut w kierunku wektora

Post autor: kazafin »

\(\displaystyle{ Znajdź \ rzut \ prostopadły \ oraz \ rzut \ w \ kierunku \ wektora \ [1,2,3]\ punktu \ (2,1,-2)}\)
\(\displaystyle{ na \ płaszczyźnie \ x + 2y -z -1 = 0}\)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Rzut w kierunku wektora

Post autor: octahedron »

Wektor prostopadły do płaszczyzny:
\(\displaystyle{ \vec{u}=[1,2,-1]}\)
Prosta prostopadła do płaszczyzny i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (2,1,-2)}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=t+2\\y=2t+1\\z=-t-2\end{cases}}\)
Podstawiamy do równania płaszczyzny:
\(\displaystyle{ (t+2)+2(2t+1)-(-t-2)-1=0\\
t=-\frac{5}{6}\\}\)

Rzutem jest punkt:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=-\frac{5}{6}+2=\frac{7}{6}\\y=2\cdot\left( -\frac{5}{6}\right) +1=-\frac{2}{3}\\z=\frac{5}{6}-2=-\frac{7}{6}\end{cases}\ \Rightarrow \left( \frac{7}{6};-\frac{2}{3};-\frac{7}{6}\right)}\)

Analogicznie drugi przypadek:
\(\displaystyle{ \vec{v}=[1,2,3]}\)
Prosta równoległa do \(\displaystyle{ \vec{v}}\) i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (2,1,-2)}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=t+2\\y=2t+1\\z=3t-2\end{cases}}\)
Podstawiamy do równania płaszczyzny:
\(\displaystyle{ (t+2)+2(2t+1)-(3t-2)-1=0\\
t=-\frac{5}{2}\\}\)

Rzutem jest punkt:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=-\frac{5}{2}+2=-\frac{1}{2}\\y=2\cdot\left( -\frac{5}{2}\right) +1=-4\\z=3\cdot\left(-\frac{5}{2}\right) -2=-\frac{19}{2}\end{cases}\ \Rightarrow \left( -\frac{1}{2};-4;-\frac{19}{2}\right)}\)
ODPOWIEDZ