Odwzorowanie liniowe.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Rastook
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 19 gru 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Odwzorowanie liniowe.

Post autor: Rastook »

Rozważmy odwzorowanie liniowe:

\(\displaystyle{ L:R ^{3} \rightarrow R ^{3}}\)

postaci:

\(\displaystyle{ L(x,y,z)=(x+z,3x+2z,z)}\)

Czy istnieje baza przestrzeni \(\displaystyle{ R ^{3}}\) w której macierz \(\displaystyle{ A _{L}}\) odwzorowania \(\displaystyle{ L}\) jest diagonalna ? Odpowiedź uzasadnij, a w przypadku pozytywnej odpowiedzi wyznacz te baze.


Mam problem z tym zadaniem, w wyniku tego odwzorowania dostaje wektor, w którym nie występuje \(\displaystyle{ y}\). Chciałem wyznaczyć postać Jordana tej macierzy, ale coś mi nie wychodzi.
Z tego co wiem, każda macierz kwadratowa ma swoją postać Jordana, w szczególnym przypadku jest ona diagonalna. Jeżeli jestem w błędzie, proszę mnie poprawić.

Czy ktoś dałby rade dokładnie rozpisać to zadanie i wyznaczyć postać Jordana, nawet jeśli to nie ma związku z zadaniem ?

Dla wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda=0}\) nie wiem jak znaleźć wektor własny.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2012, o 20:13 przez Rastook, łącznie zmieniany 1 raz.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Odwzorowanie liniowe.

Post autor: bartek118 »

Dla wartości własnej \(\displaystyle{ \lambda = 0}\) wektory własne to po prostu \(\displaystyle{ \ker L \setminus \left\{ 0\right\}}\).
Rastook
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 19 gru 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Odwzorowanie liniowe.

Post autor: Rastook »

Faktycznie. Ale przy wyznaczaniu jądra mam układ trzech równań gdzie nie występuje \(\displaystyle{ y}\).
Więc jak będzie wyglądał przykładowy wektor dla \(\displaystyle{ \lambda=0}\) ?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Odwzorowanie liniowe.

Post autor: bartek118 »

Jest to na przykład \(\displaystyle{ v=(0,1,0)}\). Jak policzysz \(\displaystyle{ \ker L}\) to otrzymasz, że

\(\displaystyle{ \ker L = \left\{ (0,t,0) \in \mathbb{R}^{3} | \ t\in \mathbb{R} \right\}}\)
Rastook
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 19 gru 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Odwzorowanie liniowe.

Post autor: Rastook »

Ok, właśnie tu miałem pewną wątpliwość.

Dzięki
ODPOWIEDZ