Zadania egzaminacyjne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
eVy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 lis 2011, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GD
Podziękował: 5 razy

Zadania egzaminacyjne

Post autor: eVy »

Witam, przygotowuję się do poprawki i rozwiązuję sobie jeszcze raz test i proszę o pomoc przy poniższych zadaniach:

1) Znalezc taka macierz X, aby spełniała ona równanie \(\displaystyle{ A^{T}\cdot X \cdot B^{−1} = 2I.}\)
Wiadomo, że:
\(\displaystyle{ B^{-1}A^{T}=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&1&2\\0&3&5\\-1&1&1\end{array}\right]}\)

2) Znalezc oryginał, gdy dana jest transformata Laplace’a \(\displaystyle{ F(s) = \frac{-s^{3}+5s^{2}+6s+15}{s^{4}+2s^{3}+5s^{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 3 lut 2012, o 18:48 przez eVy, łącznie zmieniany 3 razy.
szw1710

Zadania egzaminacyjne

Post autor: szw1710 »

ad 2. To było tu wielokrotnie przedstawiane. Przeszukaj Forum. Generalnie należy rozłożyć funkcję na ułamki proste i skorzystać z tabeli transformat.
ODPOWIEDZ