\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1&0\\0&1&2\\-1&2&1\end{bmatrix}\cdot \left(\begin{bmatrix} -1&-3\\0&-1\\-3&2\end{bmatrix} \cdot \frac{1}{3}x \right) \cdot \begin{bmatrix} -3&1\\-4&2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} -1&2&1\end{bmatrix}^T \cdot \begin{bmatrix} -2&1\end{bmatrix}}\)
Poszukuje jakiegoś pomysłu jak się za to zabrać. Z góry dzięki. Nie potrafiłem zrobić to za pomocą indeksu
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 20:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Równanie macierzowe
Ostatnio zmieniony 3 lut 2012, o 16:29 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie macierzowe
Ale tu żadnego pomysłu nie potrzeba.
Wymnóż macierze po prawej stronie równości.
Wymnóż te, co stoją po lewej stronie iksa i równanie będzie miało postać:
\(\displaystyle{ AXB=C}\)
przy czym nie wszystkie macierze będą kwadratowe, dlatego na początku wyznacz wymiar \(\displaystyle{ x}\).
Wymnóż macierze po prawej stronie równości.
Wymnóż te, co stoją po lewej stronie iksa i równanie będzie miało postać:
\(\displaystyle{ AXB=C}\)
przy czym nie wszystkie macierze będą kwadratowe, dlatego na początku wyznacz wymiar \(\displaystyle{ x}\).