Mam problem z tym zadaniem:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 1x-2y+z=a\\2x-z=0\\-x-2y+2z=0 \end{array}}\)
wyznaczyłam tak:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&-2&1\\2&0&-1\\-1&-2&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc|r}1&-2&1&a\\2&0&-1&0\\-1&-2&2&0\end{array}\right]}\)
wiem że rząd a=3 ,bo tak wychodzi, i co teraz?
Układ liniowy w zależności od parametru a
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Układ liniowy w zależności od parametru a
\(\displaystyle{ \mbox{det}A = 0}\)
Po dodaniu do trzeciego wiersza różnica drugiego i pierwszego otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|r}1&-2&1&a\\2&0&-1&0\\0&0&0&-a\end{array}\right]}\)
Po dodaniu do trzeciego wiersza różnica drugiego i pierwszego otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|r}1&-2&1&a\\2&0&-1&0\\0&0&0&-a\end{array}\right]}\)