Układ równań, Cramer. Sprawdzenie wyników

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Mantri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 sty 2012, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Układ równań, Cramer. Sprawdzenie wyników

Post autor: Mantri »

Witam

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-3y=0+v\\z+2x=-9-5v\\z+5y=5 \end{array}}\)

Chciałbym się dowiedzieć które wyniki są poprawne do tego równania. Obliczając je Cramerem.

\(\displaystyle{ x = 15v+22}\)
\(\displaystyle{ y = 2v+5}\)
\(\displaystyle{ z = -25}\)
czy drugie rozwiązanie które obliczyłem

\(\displaystyle{ x = 15v + 17}\)
\(\displaystyle{ y = 2v - 5}\)
\(\displaystyle{ z = 10v + 35}\)

Dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi. Pozdrawiam
makan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 429
Rejestracja: 13 gru 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Takla Makan
Pomógł: 92 razy

Układ równań, Cramer. Sprawdzenie wyników

Post autor: makan »

Cóż, najprościej to podstawić rozwiązanie do któregoś z równań.
ODPOWIEDZ