Baza przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
muraf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2012, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Baza przestrzeni

Post autor: muraf »

W przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\) wprowadzono nową bazę \(\displaystyle{ f_{1} = \left[\begin{array}{c}1\\2\\3\end{array}\right], f_{2} = \left[\begin{array}{c}2\\2\\4\end{array}\right], f_{3} = \left[\begin{array}{c}3\\0\\5\end{array}\right]}\)

a) Jakie znaczenie ma macierz \(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{ccc}f_{1}&f_{2}&f_{3}\end{array}\right]}\) ?

b) Wyznaczyć macierz A przekształcenia polegającego na wprowadzeniu nowej bazy

c) Przedstawić wektory starej bazy \(\displaystyle{ e_{1}, e_{2}, e_{3}}\) w nowej bazie \(\displaystyle{ f_{1}, f_{2}, f_{3}}\)

d)Wektor x w nowej bazie ma postać x \(\displaystyle{ = \left[\begin{array}{c}1\\1\\1\end{array}\right]}\), przedstawić go w starej bazie

Proszę o jakieś wskazówki!
Ostatnio zmieniony 2 lut 2012, o 00:10 przez muraf, łącznie zmieniany 2 razy.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Baza przestrzeni

Post autor: Tomek_Z »

W przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\) wprowadzono nową bazę \(\displaystyle{ f_{1} = \left[\begin{array}{c}1\\2\\3\end{array}\right], f_{2} = \left[\begin{array}{c}1\\2\\3\end{array}\right], f_{3} = \left[\begin{array}{c}1\\2\\3\end{array}\right]}\)
Jesteś pewien, że \(\displaystyle{ f_1=f_2}\) ?
muraf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2012, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Baza przestrzeni

Post autor: muraf »

A rzeczywiscie! Przepraszam najmocniej, skopiowalem kod i zapomnialem zmienic dane :P
Juz poprawiłem tak jak powinno być

-- 2 lut 2012, o 20:46 --

No niech ktos odpisze, blagam. Moze na poczatek podpunkt a)... o co moze chodzic w pytaniu 'jakie znaczenie ma ta macierz?'
ODPOWIEDZ