Mam znaleźć rząd macierzy A i wszystkie macierze X spełniające równanie \(\displaystyle{ AX=B}\) gdzie
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccccc}5&1&0&-3&1\\1&1&1&1&0\\3&0&0&-2&1\\3&1&-1&-3&0\end{array}\right],B=\left[ \begin{array}{c}3\\0\\2\\2\end{array}\right]}\)
Po wykonaniu operacji wierszowych na macierzy rozszerzonej układu doszłam do postaci:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccccc}1&0&-1&-2&0&1\\0&1&2&3&0&-1\\0&0&3&4&1&-1\\0&0&0&0&0&0 \end{array}\right]}\)
z tego wychodzi, że rząd macierzy A jest równy 3.
Problem pojawia się w zapisaniu wszystkich macierzy X spełniających równanie, czy może ono wyglądać tak?
\(\displaystyle{ X=X _{0}+t _{1}R _1{}+t _{2} R _{2}}\)
\(\displaystyle{ X=\left[ \begin{array}{c}1\\-1\\0\\0\\-1\end{array}\right]+t _{1}\left[ \begin{array}{c}1\\-2\\1\\0\\-3\end{array}\right]+t _{2}\left[ \begin{array}{c}2\\-3\\0\\1\\-4\end{array}\right]}\)
Rząd macierzy i rozwiązanie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 5 razy
Rząd macierzy i rozwiązanie równania
Myślę, że chyba ładnie było przedstawić rozwiązanie jako warstwę. Wtedy będą spełniać wszystkie wektory nalezące do tej warstwy. Jeśli dobrze wyliczałaś wektrory, to rówanie będzie spełnie przez każde \(\displaystyle{ X}\) takie, że
\(\displaystyle{ X \in W([1,-1,0,0,-1]^T, span([1,-2,1,0,-3]^T, [2,-3,0,1,-4]^T))}\)
\(\displaystyle{ X \in W([1,-1,0,0,-1]^T, span([1,-2,1,0,-3]^T, [2,-3,0,1,-4]^T))}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 28 sty 2012, o 20:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy
Rząd macierzy i rozwiązanie równania
Nie mieliśmy jeszcze czegoś takiego jak warstwy na algebrze, najpierw przerobiliśmy teorie macierzy, więc zgodnie z nią ten zapis jest w porządku?:)