i wykonać sprawdzenie
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&1&3&|4\\1&3&-4&3&|-1\\2&-3&1&6&|7\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ x_{4} = t}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = 3 + 3t}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = -2}\)
\(\displaystyle{ t \in R}\)
dobrze jest to rozwiązane, i co to znaczy wykonać sprawdzenie?
pozdrawiam
Rozwiązać układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Rozwiązać układ równań
W rozwiązaniu brakuje \(\displaystyle{ x_3}\). Sprawdzenie polega na podstawieniu wyznaczonych wartości niewiadomych do układu i "sprawdzeniu", czy równania zamieniają się w równości.wisienka1234 pisze: dobrze jest to rozwiązane, i co to znaczy wykonać sprawdzenie?
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 16 razy
Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&-1&3&|2\\0&1&-1&0&|-1\\0&0&0&0&|0\end{array}\right]}\)
wychodzi takie coś
jak tu obliczyć \(\displaystyle{ x_{3}}\) bo chyba zgłupiałem
wychodzi takie coś
jak tu obliczyć \(\displaystyle{ x_{3}}\) bo chyba zgłupiałem
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozwiązać układ równań
Jak najprościej:
\(\displaystyle{ x_1 - x_3 + 3 \cdot x_4 = 2}\)
\(\displaystyle{ x_2 - x_3 = -1}\)
A więc:
\(\displaystyle{ x_1 = 2 + x_3 - 3 \cdot x_4}\)
\(\displaystyle{ x_2 = -1 + x_3}\)
Dalej:
\(\displaystyle{ x_1 = 2 + t - 3 \cdot s}\)
\(\displaystyle{ x_2 = -1 + t}\)
\(\displaystyle{ x_3 = t}\)
\(\displaystyle{ x_4 = s}\)
gdzie \(\displaystyle{ t,s \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ x_1 - x_3 + 3 \cdot x_4 = 2}\)
\(\displaystyle{ x_2 - x_3 = -1}\)
A więc:
\(\displaystyle{ x_1 = 2 + x_3 - 3 \cdot x_4}\)
\(\displaystyle{ x_2 = -1 + x_3}\)
Dalej:
\(\displaystyle{ x_1 = 2 + t - 3 \cdot s}\)
\(\displaystyle{ x_2 = -1 + t}\)
\(\displaystyle{ x_3 = t}\)
\(\displaystyle{ x_4 = s}\)
gdzie \(\displaystyle{ t,s \in \mathbb{R}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozwiązać układ równań
No to sprawdźmy 1 wiersz:
\(\displaystyle{ 2 + t - 3s -2(-1 +t) + t + 3s = 4}\)
\(\displaystyle{ 2 + t - 3s + 2 -2t + t +3s = 4}\)
\(\displaystyle{ 4 = 4}\)
Co tak się naprawdę działo? Wzieliśmy pierwszy wiersz i ułożyliśmy równanie:
\(\displaystyle{ 1 \cdot x_1 - 2 \cdot x_2 + 1 \cdot x_3 + 3 \cdot x_4 = 4}\) i podstawiliśmy to, co nam wyszło.
Pierwszy wiersz się zgadza. Sprawdzasz tak po kolei wiersze, jak wszystkie będą się zgadzać, to rozwiązanie jest poprawne.
\(\displaystyle{ 2 + t - 3s -2(-1 +t) + t + 3s = 4}\)
\(\displaystyle{ 2 + t - 3s + 2 -2t + t +3s = 4}\)
\(\displaystyle{ 4 = 4}\)
Co tak się naprawdę działo? Wzieliśmy pierwszy wiersz i ułożyliśmy równanie:
\(\displaystyle{ 1 \cdot x_1 - 2 \cdot x_2 + 1 \cdot x_3 + 3 \cdot x_4 = 4}\) i podstawiliśmy to, co nam wyszło.
Pierwszy wiersz się zgadza. Sprawdzasz tak po kolei wiersze, jak wszystkie będą się zgadzać, to rozwiązanie jest poprawne.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 16 razy