Określ liczbę rozwiązań układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
adrian1992ii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 1 raz

Określ liczbę rozwiązań układu równań

Post autor: adrian1992ii »

Bardzo proszę o pomoc jutro mam zaliczenie na studiach z ćwiczeń ...i takie zadanie podobnież było na 1 terminie...

Ad.1
Określ liczbę rozwiązań układu równań

a) \(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+3z-t=3 \\ 2x-3y+z-t=5 \\ x-5y-2z=1 \\ \end{cases}}\)


Dziękuje za Pomoc
Pozdrawiam
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Określ liczbę rozwiązań układu równań

Post autor: aalmond »

Twierdzenie Kroneckera-Capellego.
Utwórz macierz rozszerzoną. Sprowadź ją do postaci schodkowej i porównaj rzędy macierzy głównej i rozszerzonej.
ODPOWIEDZ