Bardzo proszę o pomoc jutro mam zaliczenie na studiach z ćwiczeń ...i takie zadanie podobnież było na 1 terminie...
Ad.1
Wyznacz niewiadomą \(\displaystyle{ z}\) z układu równań.
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+7y+2z+4t=0 \\ 2y+z=0 \\ x+4y+z=1 \\ 5x+3y+2z=0 \end{cases}}\)
Dziękuje za Pomoc
Pozdrawiam
Wyznacz niewiadomą z układu równań
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Wyznacz niewiadomą z układu równań
Masz to zrobić jakąś konkretną metodą? Bo jeżeli nie, to proponuję tak:
- pomnóż stronami przez \(\displaystyle{ 2}\) ostatnie równanie
- z drugiego wylicz \(\displaystyle{ 2y}\), wstaw do trzeciego i czwartego i otrzymasz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi
- pomnóż stronami przez \(\displaystyle{ 2}\) ostatnie równanie
- z drugiego wylicz \(\displaystyle{ 2y}\), wstaw do trzeciego i czwartego i otrzymasz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi