Równanie macierzowe z macierzami różnych wymiarów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
finapliks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 sty 2012, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie macierzowe z macierzami różnych wymiarów

Post autor: finapliks »

Mam problem z macierzami o takich wielkosciach? jak to rozwiazac?

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
-7 & 5\\
3& -2
\end{bmatrix} \cdot X^{T} = \begin{bmatrix}
-41 &-17 &5 \\
17& 7& -3
\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, o 09:38 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości i nazwy tematu.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Równanie macierzowe z macierzami różnych wymiarów

Post autor: miki999 »

W tym przypadku nic nie stoi na przeszkodzie, aby przemnożyć lewostronnie obie strony równania przez:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -7 & 5\\ 3& -2 \end{bmatrix}^{-1}}\)


Pozdrawiam.
finapliks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 sty 2012, o 09:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Równanie macierzowe z macierzami różnych wymiarów

Post autor: finapliks »

Można mnożyć jedynie macierze o takiej samej liczbie kolumn a co jesli nie mają ?? jedna ma np 2 a druga 3? jakie dzialania nalezy podjac?
ODPOWIEDZ