Rozwiazać nierówność ( wyznacznik macierzy)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mokasyn15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 6 maja 2009, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Rozwiazać nierówność ( wyznacznik macierzy)

Post autor: mokasyn15 »

Jak w temacie:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1&1\\1&2&1&x&2\\3&3&x&-1&0\\x&x&x&x^{2}&0\\1&1&1&2&1 \end{array}\right] < 0}\)

Wg rozwiązania jakie posiadam wynik to \(\displaystyle{ x \in \left(- \infty , 0 \right) \cup \left( 3, \infty \right)}\) a za każdym razem jak rozwiązuje to wychodzi mi \(\displaystyle{ x\left( x-3\right)<0}\)

Nie wiem czy ja robie źle czy rozwiązanie jest błędne.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Rozwiazać nierówność ( wyznacznik macierzy)

Post autor: adambak »

wyznacznik tej macierzy to \(\displaystyle{ x(x-3)}\), dobrze Ci wychodzi..
ODPOWIEDZ