Wektory i własności własne endomorfizmu - diagonalizacja
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 28 sty 2012, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Wektory i własności własne endomorfizmu - diagonalizacja
Niech \(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}}\) Obliczyć
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}6&-3\\4&-1\end{array}\right]^{n}}\)
Zatrzymałem się przy wyznaczaniu wektorów własnych:
\(\displaystyle{ \det(A - \lambda I)=\det\left[\begin{array}{cc}6-\lambda&-3\\4&-1-\lambda\end{array}\right]=(6-\lambda)(-1-\lambda)+12=(\lambda+6)(\lambda-1)}\)
\(\displaystyle{ Sp(A)=\left\{ 1,-6\right\}}\)
\(\displaystyle{ \lambda = 1}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}5&-3\\4&-2\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \lambda = -6}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}12&-3\\4&5\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
Jak obliczyć wektory własne tych macierzy, jakich operacji elementarnych użyć aby otrzymać przykładowe wektory własne odpowiadające wartościom własnym?
Z góry dziękuje za pomoc
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}6&-3\\4&-1\end{array}\right]^{n}}\)
Zatrzymałem się przy wyznaczaniu wektorów własnych:
\(\displaystyle{ \det(A - \lambda I)=\det\left[\begin{array}{cc}6-\lambda&-3\\4&-1-\lambda\end{array}\right]=(6-\lambda)(-1-\lambda)+12=(\lambda+6)(\lambda-1)}\)
\(\displaystyle{ Sp(A)=\left\{ 1,-6\right\}}\)
\(\displaystyle{ \lambda = 1}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}5&-3\\4&-2\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \lambda = -6}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}12&-3\\4&5\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
Jak obliczyć wektory własne tych macierzy, jakich operacji elementarnych użyć aby otrzymać przykładowe wektory własne odpowiadające wartościom własnym?
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, o 15:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów[latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 28 sty 2012, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Wektory i własności własne endomorfizmu - diagonalizacja
Właściwie to ich jeszcze nie obliczyłem w tym cały problem jak to zrobić Bo co napisałem jest tylko zapisemQń pisze:Źle obliczyłeś wartości własne.
Q.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&-3&:0\\4&-2&:0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}12&-3&:0\\4&5&:0\end{array}\right]}\)
np.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}12&-4\\30&-10\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}12&-4&:0\\30&-10&:0\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}3&-1&:0\\0&0&:0\end{array}\right]}\)
I przykładowym wektorem własnym odpowiadającej własności własnej to [1,3]
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wektory i własności własne endomorfizmu - diagonalizacja
Już obliczyłeś - jedna wyszła Ci równa \(\displaystyle{ 1}\), a druga \(\displaystyle{ -6}\). I wyszły Ci źle. Nic więc dziwnego, że z błędnie policzonymi wartościami własnymi nie jesteś w stanie obliczyć wektorów własnych.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 28 sty 2012, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Wektory i własności własne endomorfizmu - diagonalizacja
to jak powinno wyglądać poprawnie rozwiązane zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wektory i własności własne endomorfizmu - diagonalizacja
Zacznij od prawidłowego policzenia wielomianu własnego:
\(\displaystyle{ (6-\lambda)(-1-\lambda)+12= \ldots}\)
Q.
\(\displaystyle{ (6-\lambda)(-1-\lambda)+12= \ldots}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 28 sty 2012, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Wektory i własności własne endomorfizmu - diagonalizacja
\(\displaystyle{ \det(A - \lambda I)=\det\left[\begin{array}{cc}6-\lambda&-3\\4&-1-\lambda\end{array}\right]=(6-\lambda)(-1-\lambda)+12=(\lambda - 3)(\lambda - 2)}\)
\(\displaystyle{ Sp(A)=\left\{ 2,3\right\}}\)
Teraz jest poprawnie?
\(\displaystyle{ Sp(A)=\left\{ 2,3\right\}}\)
Teraz jest poprawnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 28 sty 2012, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Wektory i własności własne endomorfizmu - diagonalizacja
\(\displaystyle{ \lambda = 2}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&-3\\4&-3\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \lambda = 3}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&-3\\4&-4\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
I teraz jak obliczyć wektory własne?-- 28 sty 2012, o 20:35 --\(\displaystyle{ \lambda = 2}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&-3\\4&-3\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \lambda = 3}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&-3\\4&-4\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
I teraz jak obliczyć wektory własne?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&-3\\4&-3\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \lambda = 3}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&-3\\4&-4\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
I teraz jak obliczyć wektory własne?-- 28 sty 2012, o 20:35 --\(\displaystyle{ \lambda = 2}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&-3\\4&-3\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \lambda = 3}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&-3\\4&-4\end{array}\right] \left[\begin{array}{c}x_{1}\\x_{2}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{c}0\\0\end{array}\right]}\)
I teraz jak obliczyć wektory własne?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wektory i własności własne endomorfizmu - diagonalizacja
Musisz po prostu rozwiązać te układy równań. Na przykład w drugim przypadku widać, że oba równania są identyczne, i wynika z nich, że \(\displaystyle{ x_1=x_2}\), tak więc wektory własne są postaci:
\(\displaystyle{ (x_1,x_2)=(x_1,x_1)=x_1\cdot (1,1)}\)
czyli baza przestrzeni wektorów własnych odpowiadających wartości własnej \(\displaystyle{ 3}\) jest jednoelementowa i składa się z wektora \(\displaystyle{ (1,1)}\).
Q.
\(\displaystyle{ (x_1,x_2)=(x_1,x_1)=x_1\cdot (1,1)}\)
czyli baza przestrzeni wektorów własnych odpowiadających wartości własnej \(\displaystyle{ 3}\) jest jednoelementowa i składa się z wektora \(\displaystyle{ (1,1)}\).
Q.