\(\displaystyle{ X + \left[\begin{array}{cc}1&-1\\-1&3\end{array}\right] Y = \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&1\\1&1\end{array}\right] X + Y = \left[\begin{array}{cc}2&1\\1&1\end{array}\right]}\)
To jest układ równań, tylko nadal nie wiem jak wpisuje się w latex-ie taką dużą klamerkę
Tym razem układ równań macierzowych
- Puzon
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
- Pomógł: 20 razy
Tym razem układ równań macierzowych
duża klamraaina1000 pisze:\(\displaystyle{ X + \left[\begin{array}{cc}1&-1\\-1&3\end{array}\right] Y = \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&1\\1&1\end{array}\right] X + Y = \left[\begin{array}{cc}2&1\\1&1\end{array}\right]}\)
To jest układ równań, tylko nadal nie wiem jak wpisuje się w latex-ie taką dużą klamerkę
Kod: Zaznacz cały
\left\{ \begin{array}{l} pierwsze równanie\\ drugie równanie \end{array}\right.\(\displaystyle{ \left \{ \begin{array}{l} X = \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}1&-1\\-1&3\end{array}\right] Y\\ \left[\begin{array}{cc}3&1\\1&1\end{array}\right] \left( \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}1&-1\\-1&3\end{array}\right] Y \right) + Y = \left[\begin{array}{cc}2&1\\1&1\end{array}\right] \end{array}\right.}\)
i wystarczy zająć się drugim
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&1\\ 1&1\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}2&0\\ 0&2\end{array}\right] Y + \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]Y = \left[\begin{array}{cc}2&1\\ 1&1\end{array}\right]}\)
i dalej
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-1&0\\0&-1\end{array}\right]Y = \left[\begin{array}{cc}-1&0\\0&0\end{array}\right] }\)
czyli
\(\displaystyle{ Y = \left[\begin{array}{cc}1&0\\ 0&0\end{array}\right]}\)
stąd
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}1&-1\\-1&3\end{array}\right] \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&0\end{array}\right] =\\
=\left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}1&0\\-1&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}0&0\\1&1\end{array}\right]}\)
-
gylopl
- Użytkownik

- Posty: 51
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nie pamiętam
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Tym razem układ równań macierzowych
jak z tego drugiego rownania powyzej wyszło to?\(\displaystyle{ \left \{ \begin{array}{l} X = \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}1&-1\\-1&3\end{array}\right] Y\\\left[\begin{array}{cc}3&1\\1&1\end{array}\right] \left( \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}1&-1\\-1&3\end{array}\right] Y \right) + Y = \left[\begin{array}{cc}2&1\\1&1\end{array}\right] \end{array}\right.}\)
czy mógłby ktoś mnie oświecić? Pozdrawiam!\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&1\\1&1\end{array}\right] - \left[\begin{array}{cc}2&0\\0&2\end{array}\right] Y + \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]Y = \left[\begin{array}{cc}2&1\\1&1\end{array}\right] }\)
Tym razem układ równań macierzowych
bo:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]Y = Y}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]Y = Y}\)
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Posty: 4207
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Tym razem układ równań macierzowych
Np. tak:
- \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}3&1\\1&1\end{bmatrix}\cdot7=\begin{bmatrix}21&7\\7&7\end{bmatrix}}\)
