Witam,
mam oto takie zadanie.
Znaleźć liczbę rozwiązań układu równań.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array} ax+ay=a\\y+az=0\\-x+z=0 \end{array}}\)
W zależności od parametru \(\displaystyle{ a \in R}\)
Coś mi tam świta związanego z twierdzeniem Kroneckera-Capellego itd.
Ale proszę o pomoc, ew. zaczątek zadania.
Znaleźć liczbę rozwiązań układu w zależności od prametru
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Znaleźć liczbę rozwiązań układu w zależności od prametru
Zapisz macierz, wyznacznik główny wynosi:
\(\displaystyle{ W = 1- a^{3}}\)
Kiedy jest różny od zera to masz układ oznaczony.
Liczysz pozostałe, wszystkie równe zero układ => układ nieoznaczony. Wyznacznik główny równy zero, jeden z pozostałych różny od zera, układ sprzeczny.
\(\displaystyle{ W = 1- a^{3}}\)
Kiedy jest różny od zera to masz układ oznaczony.
Liczysz pozostałe, wszystkie równe zero układ => układ nieoznaczony. Wyznacznik główny równy zero, jeden z pozostałych różny od zera, układ sprzeczny.