Znaleźć wartości własne i wektor własny odpowiadający najmniejszej dodatniej z wyznaczonych wartości własnych macierzy
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\2&2&0\\-1&-1&-1\end{array}\right]}\)
wektor i wartości własne macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: GD
- Podziękował: 5 razy
wektor i wartości własne macierzy
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, o 19:12 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Część postu usunięta ze względu na temat nieadekwatny do działu, w którym post został umieszczony. Poprawa wiadomości.
Powód: Część postu usunięta ze względu na temat nieadekwatny do działu, w którym post został umieszczony. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wektor i wartości własne macierzy
Macierz \(\displaystyle{ A}\) jest trójkątna dolna, więc taka będzie też macierz \(\displaystyle{ A-xI}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\). Wobec tego \(\displaystyle{ \det(A-xI)=(1-x)(2-x)(-1-x)}\).
Najmniejszą dodatnią wartością własną jest \(\displaystyle{ 1}\).
Dalej mamy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} 0 & 0 & 0 \\ 2 & 1 & 0 \\ -1 & -1 & -2 \end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc} x \\ y \\ z \end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc} 0 \\ 0 \\ 0 \end{array}\right]}\), skąd \(\displaystyle{ y=-2x, z=\frac{1}{2}x}\), więc \(\displaystyle{ x=2z, y=-4z}\). Wektorem własnym jest zatem \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} x \\ y \\ z \end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc} 2z \\ -4z \\ z \end{array}\right]}\), gdzie \(\displaystyle{ z\ne 0}\).
Najmniejszą dodatnią wartością własną jest \(\displaystyle{ 1}\).
Dalej mamy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} 0 & 0 & 0 \\ 2 & 1 & 0 \\ -1 & -1 & -2 \end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc} x \\ y \\ z \end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc} 0 \\ 0 \\ 0 \end{array}\right]}\), skąd \(\displaystyle{ y=-2x, z=\frac{1}{2}x}\), więc \(\displaystyle{ x=2z, y=-4z}\). Wektorem własnym jest zatem \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} x \\ y \\ z \end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc} 2z \\ -4z \\ z \end{array}\right]}\), gdzie \(\displaystyle{ z\ne 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: GD
- Podziękował: 5 razy
wektor i wartości własne macierzy
Do zadania: Skąd wiadomo, że najmniejszą dodatnią wartością własną jest 1?
Poza tym, dlaczego 2. zadanie zostało usunięte? Dział jest dobry, gdyż jest to Algebra liniowa, więc nie rozumiem w czym problem?
Poza tym, dlaczego 2. zadanie zostało usunięte? Dział jest dobry, gdyż jest to Algebra liniowa, więc nie rozumiem w czym problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wektor i wartości własne macierzy
Wartości własne to pierwiastki otrzymanego wielomianu charakterystycznego \(\displaystyle{ \det(A-xI).}\)