Wzory cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
laewqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wzory cramera

Post autor: laewqq »

Witam,

Wzory cramera możemy stosować jedynie gdy wyznacznik macierzy głównej jest różny od 0.

Układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{3}+x_{4} =1\\2x_{1}+x_{2}+3x_{3} =2\\-x_{2}-x_{3}=3\\ 3x_{1}+3x_{3}+x_{4}=6 \end{cases}}\)

wyznacznik główny = 0. Zatem co należy zrobić dalej ?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wzory cramera

Post autor: aalmond »

Twierdzenie Kroneckera-Capellego
laewqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wzory cramera

Post autor: laewqq »

ok, zatem z mojego układu nierozszerzonego znajde niezerowy minor stopnia 3, ale już nie 4 więc rząd wynosi 3, ale jak to się ma do ilości rozwiązań układu ?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wzory cramera

Post autor: aalmond »

Musisz porównać rzędy macierzy głównej i rozszerzonej.
z mojego układu nierozszerzonego znajde niezerowy minor stopnia 3
Niekoniecznie. To musisz właśnie sprawdzić.
laewqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wzory cramera

Post autor: laewqq »

\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{ccc}0&1&1\\1&3&0\\-1&-1&0\end{array}\right]=2}\)

ale jeśli w poleceniu jest aby roziwązać ten układ to z pewnością nie można napisać, że układ posiada nieskończenie wiele rozwiązań tylko trzeba chyba danego x-a uwikłać z jakimś parametrem...
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wzory cramera

Post autor: aalmond »

A rząd macierzy rozszerzonej też wynosi 3? Sprowadź macierz rozszerzoną do postaci schodkowej i wszystko będziesz wiedział.
laewqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wzory cramera

Post autor: laewqq »

Tylko, że to ma być rozwiązane metodą wyznaczników.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wzory cramera

Post autor: aalmond »

No to tą samą metodą, którą zastosowałeś przy macierzy głównej, określ rząd macierzy rozszerzonej.
laewqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wzory cramera

Post autor: laewqq »

Również wynosi 3.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wzory cramera

Post autor: aalmond »

W takim razie jest to układ nieoznaczony z jednym parametrem.
laewqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wzory cramera

Post autor: laewqq »

Tylko która zmienna będzie tym parametrem ? i jak dokończyć to zadanie.
Awatar użytkownika
sneik555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

Wzory cramera

Post autor: sneik555 »

ehhh... z tego co pamiętam, a bynajmniej powinienem, bo egzamin niebawem to ten parametr zależy od tego minora co go sobie wybierzesz:P czyli może by w tym przypadku każdy wyraz parametrem. Jednak najlepiej sobie dobrać ten parametr tak, by sie najłatwiej później liczyło:P czyli albo x2 albo x4, bo tych wyrazów najmniej. Aczkolwiek czekam na potwierdzenie mojej wypowiedzi przez kogoś mądrzejszego;)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wzory cramera

Post autor: Mariusz M »

sneik555, musisz jeszcze pamiętać aby po wyborze parametru
kolumny/wiersze były liniowo niezależne
Awatar użytkownika
sneik555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 30 wrz 2009, o 10:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

Wzory cramera

Post autor: sneik555 »

tak, wiem:D ale z tego co tutaj patrzyłem to chyba wszystkie są liniowo niezależne:P
ODPOWIEDZ