Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2012, o 10:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
Na pierwszym zaliczeniu dostałem takie zadanie i nie wiem o co w nim chodzi. pamietam że w treści zadaniu było napisane oblicz macierz odwrotną.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&2\\-1&4\end{array}\right] \cdot X=4X+ \left[\begin{array}{cc}-2&0\\0&-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&2\\-1&4\end{array}\right] \cdot X=4X+ \left[\begin{array}{cc}-2&0\\0&-1\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, o 10:15 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
A w jaki sposób rozwiązywałbyś równanie w liczbach rzeczywistych:
\(\displaystyle{ ax=4x+b}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) są dane, a \(\displaystyle{ x}\) - niewiadoma?
Q.
\(\displaystyle{ ax=4x+b}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) są dane, a \(\displaystyle{ x}\) - niewiadoma?
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2012, o 10:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
niewiadome na lewą a dane na prawą strone przeniosl
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
Z równaniem macierzowym robisz dokładnie to samo - musisz tylko pamiętać, że rolę jedynki pełni macierz jednostkowa, oraz że nie można podzielić równania stronami przez macierz, tylko mnoży się stronami przez macierz odwrotną.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2012, o 10:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
Moglbys mi to rrozwiazac poniewaz najlepiej sie ucze na przykladach, a mam malo czasu bo jutro mam zaliczenie poprawkowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2012, o 10:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
Spruboje rozwiazac dzieki za pomoc! Pozniej podam wynik.
-- 27 sty 2012, o 12:16 --
*spróbuje
-- 27 sty 2012, o 12:49 --
Tak to ma wyglądać?
\(\displaystyle{ -3X= \left[\begin{array}{cc} \frac{-8}{18} & \frac{4}{18} \\ \frac{-1}{18} & \frac{-4}{18} \end{array}\right]}\)
-- 27 sty 2012, o 13:07 --
Wynik \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) ?
-- 27 sty 2012, o 12:16 --
*spróbuje
-- 27 sty 2012, o 12:49 --
Tak to ma wyglądać?
\(\displaystyle{ -3X= \left[\begin{array}{cc} \frac{-8}{18} & \frac{4}{18} \\ \frac{-1}{18} & \frac{-4}{18} \end{array}\right]}\)
-- 27 sty 2012, o 13:07 --
Wynik \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) ?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, o 14:44 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
Po pierwsze i najważniejsze - wynikiem jest macierz, a nie liczba. \(\displaystyle{ X}\) jest macierzą.
Pod drugie: przedostatnia linijka nie jest poprawna. Proponuję, żebyś najpierw rozwiązał równanie macierzowe \(\displaystyle{ AX=4X+B}\) przez analogię z rozwiązaniem równania w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ ax=4x+b}\) i zaprezentował wynik. Jak już to zrobisz, to dalej będzie łatwiej.
Q.
Pod drugie: przedostatnia linijka nie jest poprawna. Proponuję, żebyś najpierw rozwiązał równanie macierzowe \(\displaystyle{ AX=4X+B}\) przez analogię z rozwiązaniem równania w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ ax=4x+b}\) i zaprezentował wynik. Jak już to zrobisz, to dalej będzie łatwiej.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 sty 2012, o 10:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
\(\displaystyle{ X= \left[\begin{array}{cc} \frac{-11}{18}& \frac{1}{18} \\ \frac{-4}{18} & \frac{-7}{18} \end{array}\right]}\) a z tego wyznacznik równa się \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
-- 27 sty 2012, o 15:57 --
-- 27 sty 2012, o 15:57 --
Równanie macierzowe wyjdzie \(\displaystyle{ X - 4X= B \cdot A^{-1}}\) ?Qń pisze:Po pierwsze i najważniejsze - wynikiem jest macierz, a nie liczba. \(\displaystyle{ X}\) jest macierzą.
Pod drugie: przedostatnia linijka nie jest poprawna. Proponuję, żebyś najpierw rozwiązał równanie macierzowe \(\displaystyle{ AX=4X+B}\) przez analogię z rozwiązaniem równania w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ ax=4x+b}\) i zaprezentował wynik. Jak już to zrobisz, to dalej będzie łatwiej.
Q.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, o 17:01 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie macierzowe - przygotowanie do poprawki.
A po co liczysz wyznacznik?wlodi1991 pisze: z tego wyznacznik równa się \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
Nie.Równanie macierzowe wyjdzie \(\displaystyle{ X - 4X= B \cdot A^{-1}}\) ?
Jeśli zaprezentujesz swoje rozwiązanie krok po kroku, to będzie można wskazać Ci błąd.
Q.