Witam. Mam problem dotyczący wyznaczników macierzy, a mianowicie:
Mam taka oto macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}242&554&156\\154&678&262\\203&811&304\end{array}\right]}\)
Mój problem zaczyna sie juz przy przekształceniach elementarnych. Ciężko jest mi wpaść na to jakie przekształcenia wykonać, tzn. ktory wiersz/kolumne do siebie dodać/odjąć, pomnożyć przeż jakąś liczbe aby wyzerować jak najwięcej elementów, dlatego mam pytanie czy jest na to jakiś sposób, aby ten proces przyspieszyć? Trace na tym dużo czasu, który jak wiadomo jest bardzo cenny na egzaminie, a nie chce tracić na takie (wbrew pozorom) łatwe zadanie.
Z góry dzięki
Wyznacznik macierzy - jak ugryźć
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 9 lis 2011, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 8 razy
Wyznacznik macierzy - jak ugryźć
W przypadku tej macierzy nie jest możliwe wykonanie operacji elementarnych korzystając tylko z wierszy i/lub kolumn.
Możesz za to wykonać operacje elementarne korzystając z tzw. skalarów. Wiersz 1 podzielisz przez 2, wiersz 2 również. Wtedy otrzymasz taką macierz: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}121&277&78\\77&339&131\\203&811&304\end{array}\right]}\)
Nie skróci się już nic, więc z reguły Sarrusa liczysz wyznacznik.
Możesz za to wykonać operacje elementarne korzystając z tzw. skalarów. Wiersz 1 podzielisz przez 2, wiersz 2 również. Wtedy otrzymasz taką macierz: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}121&277&78\\77&339&131\\203&811&304\end{array}\right]}\)
Nie skróci się już nic, więc z reguły Sarrusa liczysz wyznacznik.