\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+z=1\\x+y+z=1\\3x+y+z=2 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ det A = \left[\begin{array}{ccc}2&0&1\\1&1&1\\3&1&1\end{array}\right]}\) = -2[/latex]
\(\displaystyle{ detAx= \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\1&1&1\\2&1&1\end{array}\right]}\) = -1[/latex]
\(\displaystyle{ det Ay = \left[\begin{array}{ccc}2&1&1\\1&1&1\\3&2&1\end{array}\right]}\) = 1[/latex]
\(\displaystyle{ det Az = \left[\begin{array}{ccc}2&0&1\\1&1&1\\3&1&2\end{array}\right]}\) = -2[/latex]
ODP: \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} , y=- \frac{1}{2} , z=1}\)
Wyznaczniki liczyłam metoda Sarrusa, \(\displaystyle{ x= \frac{detA}{detAx}}\), analogicznie y i z.
Proszę bardzo o sprawdzenie.
Crammer, do sprawdzenia
- MichalPWr
- Użytkownik
- Posty: 1625
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Crammer, do sprawdzenia
Jest kilka błędów
\(\displaystyle{ det Ay=-1}\)
\(\displaystyle{ det Az=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ z=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{detAx}{detA}}\) Taki jest wzór
\(\displaystyle{ det Ay=-1}\)
\(\displaystyle{ det Az=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ z=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{detAx}{detA}}\) Taki jest wzór
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 13 mar 2011, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Crammer, do sprawdzenia
Podepnę się z małym pytaniem. Czy jeśli wyznacznik macierzy głównej wyszedłby 0, a pozostałe z wzorów Cramera tak jak wyżej czyli:
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \\ y = \frac{1}{2} \\ z = 0}\)
to wówczas układ jest sprzeczny?
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \\ y = \frac{1}{2} \\ z = 0}\)
to wówczas układ jest sprzeczny?