Rozwiązania bazowe - dokończenie.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Lambda92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 10 sty 2012, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Rozwiązania bazowe - dokończenie.

Post autor: Lambda92 »

Mam do rozwiązania zadanie z rozwiązań bazowych układu równań.

\(\displaystyle{ x_{1} = 1-7a+b \\ x_{2} = 2a+2b \\ x_{3} = 3 \\ x_{4} = a \in R \\x_{5} b \in R}\)

Rozwiązania nie jestem w stanie przedstawić za pomocą latexa dlatego daję to co udało mi się samemu ustalić i zrobić.

... azowe.jpg/

Z tego co wiem to z wzoru po prawej stronie obliczamy liczbę rozwiazań bazowych. Bierzemy 4 ponieważ \(\displaystyle{ x_{3} = 3}\) i nie bierzemy go pod uwagę. Następnie wszędzie dajemy po 2 zera, ułożone tak żeby kombinacja się nie powtórzyła.

Teraz moje pytania. Czy zamiast tych zer mogłoby być coś innego? Dlaczego akurat one i czy muszę zaczynać tę kombinację od lewej strony na dole. Następnie prosiłbym o wytłumaczenie jak dokończyć tę tabelkę. Wydaje mi się że w przypadku rozwiązania pierwszego wystarczy podstawić za a i b, zero, niemniej w następnych już tak nie zrobię i nie wiem jak postępować.

Dzięki z góry za pomoc.
ODPOWIEDZ