Szukanie macierzy
Szukanie macierzy
Mam takie równanie macierzowe \(\displaystyle{ B \cdot A= A+C}\) macierze \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\) są danymi trzeba wyznaczyć \(\displaystyle{ A}\).
Ostatnio zmieniony 24 sty 2012, o 17:13 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Szukanie macierzy
a co jakby macierze nie były kwadratowe?-- 24 sty 2012, o 14:45 --albo \(\displaystyle{ B-I}\) nie byłaby odwrotna? bo w sumie w treści zadania nic o tym nie ma, więc pytam..
Szukanie macierzy
Ale ja odpowiedź znam chodziło mi o to jak do tego dojść. Sorki mogłem lepiej sprecyzować pytanie. Tak więc skąd się to wzięło?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Szukanie macierzy
\(\displaystyle{ B \cdot A = A + C \\
B \cdot A - A = C \\
(B- I) \cdot A = C \\
A = (B - I)^{-1} \cdot C}\)
B \cdot A - A = C \\
(B- I) \cdot A = C \\
A = (B - I)^{-1} \cdot C}\)