wyznaczenie bazy przestrzeni używając operacji elementarnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wsabat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

wyznaczenie bazy przestrzeni używając operacji elementarnych

Post autor: wsabat »

Nie rozumiem rozwiązania zadania z podręcznika:
Wyznaczyć, korzystając z operacji elementarnych, bazę przestrzeni:

\(\displaystyle{ L($$\left[\begin{array}{ccc}
1\\
-2
\end{array}\right]$$,
$$\left[\begin{array}{ccc}
-2\\
4
\end{array}\right]$$,
$$\left[\begin{array}{ccc}
2\\
2
\end{array}\right]$$)}\)


Z wektorów rozpinających przestrzeń tworzę macierz, a następnie korzystam z metody operacji elementarnych, by sprowadzić ją do postaci bazowej.
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
1&-2&2\\
-2&4&2
\end{array}\right]$$}\)


Wykonuję kolejno trzy operacje elementarne:

\(\displaystyle{ w_{2}+2w_{1}\\
\frac{1}{6}w_{2}\\
w_{1}-2w_{2}}\)


otrzymuję macierz:

\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
1&-2&0\\
0&0&1
\end{array}\right]$$}\)


Wg książki rozwiązanie to wektory:
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
1\\
-2
\end{array}\right]$$,
$$\left[\begin{array}{ccc}
2\\
2
\end{array}\right]$$}\)

Jeżeli dobrze rozumiem, to bazę tej przestrzeni muszą tworzyć wektory, które w utworzonej macierzy \(\displaystyle{ 2x3}\) dały się przekształcić
do kolumn postaci \(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
1\\
0
\end{array}\right]$$,$$\left[\begin{array}{ccc}
0\\
1
\end{array}\right]$$}\)


Dlaczego rozwiązaniem nie może być para wektorów:
\(\displaystyle{ $$\left[\begin{array}{ccc}
-2\\
4
\end{array}\right]$$,
$$\left[\begin{array}{ccc}
2\\
2
\end{array}\right]$$}\)
? Przecież można wykonać operację elementarną:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}w1}\)
i wtedy w drugiej kolumnie pojawi się:
\(\displaystyle{ $\left[\begin{array}{ccc}
1\\
0
\end{array}\right]$$}\)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

wyznaczenie bazy przestrzeni używając operacji elementarnych

Post autor: rodzyn7773 »

Twoje rozwiązanie również jest dobre.
ODPOWIEDZ