Wyznaczanie wektorów i sprawdzanie czy są liniowo niezależne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Alfaromeo147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 sty 2012, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Wyznaczanie wektorów i sprawdzanie czy są liniowo niezależne

Post autor: Alfaromeo147 »

Pilnie potrzebuję pomocy, mam zadanie:

Dane są wektory

\(\displaystyle{ a_1 = [2,1,-1]^T , a_2 = [3,1,0]^T , a_3 = [1,1,0]^T}\)

wyznacz wektory
\(\displaystyle{ b_1 = 2a_2+ 3a_3, b_2 = 2a_1 + a_2 - a_3, b_3 = -5a_2 + 7a_3}\)
oraz zbadać z definicji czy są liniowo niezależne.

bardzo proszę o pomoc, zupełnie nie wiem jak się za to zabrać
Ostatnio zmieniony 23 sty 2012, o 07:59 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wyznaczanie wektorów i sprawdzanie czy są liniowo niezależne

Post autor: »

Ale z czym dokładnie masz problem? Nie potrafisz dodać wektorów i pomnożyć wektora przez skalar? Nie znasz definicji liniowej niezależności?

Q.
ODPOWIEDZ