niech ktos napisze cos o uogolnionej macierzy odwrotnej kiedy sei stosuje i jak wyznacza??? blagam
[edit]temat poprawilem. Zapoznaj sie z regulaminem forum. Kuch2r
macierz odwrotna
macierz odwrotna
hmm jezeli dobrze kojarze, to chodzi pewnie o pseudoodwrotnosc. Jest to uogolnienie zwyklej odwrotnosci macierzy (ktora jest okreslona tylko dla macierzy kwadratowych) tak ze mozna odwracac nawet macierze prostokatne.
Jednym ze sposobow okreslania pseudoodwrotnosci jest macierz spelniajaca warunki Moore'a-Penrose'a (mysl ze gdzies w necie to bedzie;) )
A co do wyznaczania, to jednoznacznie mozna wyznaczyc za pomoca rozkladu SVD (rozkladu za pomoca wartosci szczegolnych), gdzie np:
dany jest rozklad SVD postaci A=UsigmaV*, gdzie sigma=diag(sigma i), r=rzad A. Wtedy pseudoodwrotnosc=Vdiag(1/sigma1,...,1/sigma r,0,...0)U*
przepraszam ze takim nieladnym matematycznie tekstem, ale nie mam czasu zbytnio;)
mam nadzieje ze cos sie rozjasnilo
Jednym ze sposobow okreslania pseudoodwrotnosci jest macierz spelniajaca warunki Moore'a-Penrose'a (mysl ze gdzies w necie to bedzie;) )
A co do wyznaczania, to jednoznacznie mozna wyznaczyc za pomoca rozkladu SVD (rozkladu za pomoca wartosci szczegolnych), gdzie np:
dany jest rozklad SVD postaci A=UsigmaV*, gdzie sigma=diag(sigma i), r=rzad A. Wtedy pseudoodwrotnosc=Vdiag(1/sigma1,...,1/sigma r,0,...0)U*
przepraszam ze takim nieladnym matematycznie tekstem, ale nie mam czasu zbytnio;)
mam nadzieje ze cos sie rozjasnilo