Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
darlowiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 22 sty 2011, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 30 razy

Równanie macierzowe

Post autor: darlowiak »

Rozwiązać równanie macierzowe:

\(\displaystyle{ XA= B+3X}\)

moje roz.
\(\displaystyle{ XA= B+3X}\)
\(\displaystyle{ XA-3X= B}\)
i stoje... nie wiem co dalej i czy w ogóle takie przeniesienie jest OK ?

sory nie ogarnąłem że kiedyś o to pytałem>
256824.htm
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, o 21:16 przez darlowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie macierzowe

Post autor: cosinus90 »

\(\displaystyle{ X}\) przed nawias i macierz odwrotna.
darlowiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 22 sty 2011, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 30 razy

Równanie macierzowe

Post autor: darlowiak »

czyli
\(\displaystyle{ AX-3X=B^{T}}\)
\(\displaystyle{ (A-3I)X=B^{T}}\)
\(\displaystyle{ X=(A-3I)^{-1} *B^{T}}\)

czy to przeniesienie jest poprawne bo \(\displaystyle{ (A-3I)^{-1}}\) wyznacznik wychodzi \(\displaystyle{ 0}\) czyli nie ma odwrotnej. I co teraz? Czy to się robi jakoś inaczej ??
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Równanie macierzowe

Post autor: Majeskas »

Ja nie widzę powodu dla zamiany \(\displaystyle{ XA}\) na \(\displaystyle{ AX}\). Mnożenie macierzy na ogół nie jest przemienne.

\(\displaystyle{ XA-3X=B}\)

\(\displaystyle{ X(A-3I)=B}\)

Jeśli \(\displaystyle{ A-3I}\) jest macierzą osobliwą, to takie równanie nie ma rozwiązania.
ODPOWIEDZ