\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-21&42&-2\\74&-14&-5\\-7&14&3\end{array}\right] \cdot X^{T} = \left[\begin{array}{ccc}79&92&111\\-9&6&5\\10&-54&1\end{array}\right]}\)
Z dość długiego zadania doszedłem do tego i nie wiem co dalej zrobić. Mam równanie macierzowe.
Nawet oglądałem filmik na youtube ale nadal nie wiem jak to zrobić.
Chociaż próbuje jakoś samemu to zrobić to już jakiś taki mam mętlik w głowie.
Proszę o pomoc.
Równanie macierzy 3x3
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzy 3x3
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, o 17:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów[latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Równanie macierzy 3x3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-21&42&-2\\74&-14&-5\\-7&14&3\end{array}\right] \cdot X^{T} = \left[\begin{array}{ccc}79&92&111\\-9&6&5\\10&-54&1\end{array}\right]}\)
równoważnie:
\(\displaystyle{ X^{T} = \left[\begin{array}{ccc}-21&42&-2\\74&-14&-5\\-7&14&3\end{array}\right]^{-1}\cdot \left[\begin{array}{ccc}79&92&111\\-9&6&5\\10&-54&1\end{array}\right]}\)
a więc pozostało tylko odwrócić tamtą macierz, pomnożyć obie przez siebie a wynik transponować.. będziemy mieli \(\displaystyle{ X}\)..
równoważnie:
\(\displaystyle{ X^{T} = \left[\begin{array}{ccc}-21&42&-2\\74&-14&-5\\-7&14&3\end{array}\right]^{-1}\cdot \left[\begin{array}{ccc}79&92&111\\-9&6&5\\10&-54&1\end{array}\right]}\)
a więc pozostało tylko odwrócić tamtą macierz, pomnożyć obie przez siebie a wynik transponować.. będziemy mieli \(\displaystyle{ X}\)..
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzy 3x3
Okej. Dziękuję za podpowiedz. Biorę się do roboty. Może jeszcze dzisiaj skończę to zadanie-- 23 sty 2012, o 08:59 --Zabrałem się do roboty wyliczyłem i wygląda to nie ciekawie.
Wynik mojej roboty wygląda tak
Pewnie to jest źle, ale ja chyba tego nie potrafię
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}\frac{2}{-15}&\frac{1}{15}&\frac{17}{15}\\\frac{1}{15}&\frac{8}{35}&\frac{17}{30}\\0&0&0\end{array}\right]}\)
Mógłby mi ktoś pomóc. Jakieś może przybliżone rozwiązanie
Bardzo bym prosił bo ten "projekt" z algebry trochę mnie dobija
Wynik mojej roboty wygląda tak
Pewnie to jest źle, ale ja chyba tego nie potrafię
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}\frac{2}{-15}&\frac{1}{15}&\frac{17}{15}\\\frac{1}{15}&\frac{8}{35}&\frac{17}{30}\\0&0&0\end{array}\right]}\)
Mógłby mi ktoś pomóc. Jakieś może przybliżone rozwiązanie
Bardzo bym prosił bo ten "projekt" z algebry trochę mnie dobija