Znaleźć wzór odwzorowania na podstawie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
merila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 4 lut 2010, o 13:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Znaleźć wzór odwzorowania na podstawie macierzy

Post autor: merila »

Macierzą odwzorowania \(\displaystyle{ f: R^{2} \rightarrow R^{3}}\) w bazach:
\(\displaystyle{ B _{R ^{3} } = {(1,2,0), (1,1,0), (0,0,1)}}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ R ^{3}}\),
\(\displaystyle{ B _{R ^{2} } = {(1,2), (0,1)}}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ R ^{2}}\) jest macierz:
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}1&0&2\\2&1&0\end{array}\right]}\)

Znajdź wzór odwzorowania.

Prosiłabym o jakąś wskazówkę
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Znaleźć wzór odwzorowania na podstawie macierzy

Post autor: »

merila pisze:Macierzą odwzorowania \(\displaystyle{ f: R^{2} \rightarrow R^{3}}\)
Raczej \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^3\to \mathbb{R}^2}\). Skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ M_{\mathcal{A}}^{\mathcal{B}}(f)=M_{\mathcal{E}}^{\mathcal{B}}(Id)\cdot M_{\mathcal{E}}^{\mathcal{E}}(f) \cdot M_{\mathcal{A}}^{\mathcal{E}}(Id)}\)
i tego, że skrajne macierze w iloczynie po prawej stronie to macierze zmiany bazy.

Q.
ODPOWIEDZ